remfoto FoNet Milica Vučković (Arhiva)

Direktor, glavni i odgovorni urednik televizije Nova S Predrag Pavlović izjavio je danas da ta televizija očekuje da dobije frekvenciju, jer je zaslužuje, ukazujući da su skoro većinu projekata koje su predstavili elaboratom u julu realizovali.

Sve što smo rekli smo realizovali, rekao je Pavlović tokom javnog razgovora o dodeli pete dozvole za nacionalnu pokrivenost.

Pavlović je rekao da formati koji bi se „dizali“ idu ka zabavnom programu, navodeći da se produkcija Granda radi na toj televiziji, a „prodaje se“ Pinku i Prvoj.

Ceo svoj program radimo „in haus“, rekao je on.

Predsednica Saveta REM Olivera Zekić konstatovala je da im skromnost nije srednje ime.

Članica Saveta REM Judita Popović je upitala da li će televizija Nova S, ukoliko dobije frekvenciju, doprineti medijskom pluralizmu.

Ana Martinoli, eksterni konsultant za izradu programskog elaborata, rekla je da su se u svom elaboratu trudili da unaprede ili otklone nedostatke koji postoje na medijskom tržištu koje je Savet REM konstatovao, odnosno Služba za nadzor.

Nova S već u ovom trenutku nudi programe koji na mnogo načina doprinosi programskoj različitosti i zastupanju različitih mišljenja, rekla je Martinoli.

Martinoli je istakla da kada se govori o pluralizmu uglavnom se misli na politički pluralizam, ali ovde se radi o kulturnom, etničkom pluralizmu, supkulturnih grupa i bogatstvu društva kako je u državi Srbiji.

Član Saveta REM Božidar Zečević upitao je predstavnike televizije da li će nastaviti da koriste rodno osetljivi jezik, na šta je odgovoreno da će se televizija usaglašavati sa zakonima Srbije.

Srđan Ćirović, ispred Junajted medija, rekao je da će se u sistematizaciji radnih mesta uvesti pozicija lektora i vodiće se računa o upotebi jezika kako bi program biti bolji.

Mi konkurišemo kao pravno lice televizija Nova S doo, koje je registrovano u Srbiji, rekao je Ćirović, koje će nastaviti programski kontinuitet sa televizijom.

On je uveren da će buduće poslovanje televizije Nova S biti finansijski samoodrživo i da povrat investicije bude između treće i četiri godine i potom u zoni profitabilnog poslovanja.

Ćirović je rekao da prema merenju SBB, šer (gledanost) Nove S parira javnom servisu i nekim komeracijalnim televizijama, pa bi prihodi od reklama u slučaju dobijanje nacionalne frekvencije bili dovoljni da televizija posluje finansijski samoodrživo.

Advokat Miloš Stojković rekao je da se Medijskom strategija i Zakon o elektronskim medijima polako uvodi rodno osetljiv jezik.

Svaki put kada bi se Popović javila da postavi pitanje, Zekić bi uskočila: „Evo, Judita mora da vas brani“.

Javni razgovor sa predstavnicima televizije Nova S obeležila je rasprava Judite Popović i Božidara Zečevića o korišćenju rodno senzitivnog jezika u medijima.

Za petu frekvenciju sa nacionalnom pokrivenošću konkurisale su četiri televizije – BK Telekom, Kopernikus, Nova S i Adria Media Grupa. Na predlog članice Saveta REM Judite Popović medijima je dozvoljeno snimanje razgovora sa predstavnicima televizija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari