Direktor policije zataškava "slučaj Potočari"? 1Foto: EPA/ VALDRIN XCEMAJ

Direktor policije Vladimir Rebić depešom je naložio uništenje svih Izjava o čuvanju tajnosti podataka, a upravo na osnovu njih tužilaštvo zasniva svoj slučaj protiv dvojice, sada već bivših policajaca, Milana Dumanovića i Mladena Trbovića za navodno odavanje službene tajne u slučaju „Potočari“.

Nakon što je utvrđeno da su Izjave o čuvanju tajnosti podataka prikupljene od zaposlenih na nezakonit način, što je potvrdilo i Ministarstvo pravde, a postupak nadzora preuzeo i Zaštitnik građana, Rebić je u februaru ove godine naložio da se te izjave unište, što je i učinjeno.

Kako za Danas ističu u Sindikatu policije Sloga, tim nalogom direktora policije moguće je da se stvara prostor za eventualnu zloupotrebu i manipulaciju takvim materijalnim dokazima koja su u posedu tužilaštva i suda, konkretno izjavama koje glase na ime Dumanovića i Trbovića. NJima je 2008. 2009. i 2015. godine dato da potpišu Izjave o čuvanju tajnosti podataka na osnovu kojih se sada protiv njih vodi postupak, a iz Sindikata policije Sloga navode da je Dumanović potpisao tu izjavu, a da je Trbović odbio, te da je njegova izjava na kraju falsifikovana. Jedan policajac iz Uprave kriminalističke policije je zatražio mišljenje Ministarstva pravde koje je utvrdilo da prikupljanje ovakvih izjava nije u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, pa ostaje nejasno zašto su bile i potrebne.

– U ovom slučaju, član našeg sindikata koji je otkrio i redovnim kanalima ukazao Upravi kriminalističke policije na nezakonitost, kroz pribavljeno mišljenje Ministarstva pravde o nezakonito uzetim Izjavama o čuvanju tajnosti podataka, biva disciplinovan pokretanjem disciplinskog postupka za navodnu tešku povredu službene dužnosti – ponašanje koje šteti ugledu MUP-a. Istog dana, dakle 9. februara 2018. kada je direktor policije dao nalog da se unište sve nezakonito prikupljene izjave o čuvanju tajnosti podataka, protiv kolege je podneta inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka, što predstavlja odmazdu i štetnu radnju koja je prema njemu preduzeta. O ovome je sindikat obavestio Zaštitnika građana koji vrši nadzor nad tim predmetom, ističe za naš list predsednik Sindikata policije Sloga Dragan Žebeljan.

Kako ukazuje, stiče se utisak da sva dobronamerna ukazivanja na nezakonitost ili na nepravilnost, u MUP-u dočekuju kao napad na nečiju sujetu ili neprijateljsko delovanje pojedinca ili još gore sindikata.

– Umesto da zajednički radimo na rešavanju nezakonitih aktivnosti, bivamo okarakterisani kao neprijatelji, kriminalci ili oni koji žele da naruše ugled MUP-a. Protiv onih koji se trude da dokažu nepravilnost u radu kreće pokušaj disciplinovanja, upućivanje „dobronamernih saveta“ da se smiri, nekada otvorenih pretnji, a na kraju obično u montiranom disciplinskom postupku biva disciplinovan otkazom, naglašava Žebeljan.

Država Srbija krivično progoni Dumanovića i Trbovića, a trebalo bi da ih nagradi za hrabrost ili im dodeli status uzbunjivača, jer su javno progovorili o nelegalnom boravku pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici 2015, kada je napadnut tadašnji premijer Aleksandar Vučić.

NJihovi advokati su na pripremnom ročištu dostavili sudu sve relevantne materijalne dokaze koje je prikupio Sindikat policije Sloga i predložili da se ponovo ispitaju svi svedoci iz istrage, kao i Dumanović i Trbović. S druge strane, tužilaštvo insistira da je dovoljno da se na sudu samo pročitaju iskazi koje su svedoci dali u istrazi, među kojima su i iskazi sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, Dijane Hrkalović, kao i direktora policije Vladimira Rebića.

Viši sud u Beogradu zakazao je za 28. maj početak suđenja Dumanoviću i Trboviću. Odbrana zahteva da suđenje bude javno, čemu se tužilaštvo protivi.

Hronologija slučaja

Nakon što su u avgustu prošle godine podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem, smatrajući ih odgovornim za naredbu da tajno snimaju komemorativni skup u Potočarima kada je napadnut Aleksandar Vučić, za Milana Dumanovića i Mladena Trbovića su usledili teški trenuci. NJihove krivične prijave su ubrzo odbačene, potom su 31. decembra 2016. uhapšeni „zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo odavanje službene tajne“, zatim su pušteni iz pritvora, a nakon toga, prvo Trboviću, a potom i Dumanoviću uručeni su otkazi, a ceo slučaj je tužilaštvo proglasilo državnom tajnom. Takođe, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH nije bila obaveštena o dolasku policijskih službenika iz Srbije, Milana Dumanovića, Tomislava Radovanovića i Nešić Gorana na skupu u Potočarima 2015. godine, što potvrđuje navode Dumanovića o nelegalnom radnom angažovanju policajaca iz Srbije u susednu državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari