igor bozic foto medija centarfoto medija centar

Peta nacionalna frekvencija, koju je TV Avala svojevremeno vratila, i to što se ona od tada ne dodeljuje je misterija, iako je i u momentu konkursa, pre osam godina, bilo interesenata među televizijama koje su predale dokumentaciju.

Nikada nije objašnjeno zašto se ona ne dodeljuje, iako je ocena da država gubi novac, direktan prihod koji bi dobijala na osnovu takse, kaže za Danas direktor programa N1 Igor Božić.

Kako napominje, ta televizija će konkurisati za jednu od četiri frekvencije, za koje je REM odlučio da će raspisati konkurs.

– Koliko smo shvatili, ovo nije situacija kao pre osam ili devet godina kada je raspisan konkursa a da oni koji ih već koriste imaju pravo na produženje, već su prošla dva ciklusa, pa krećemo svi iz početka, kao i one televizije koje frekvencije već koriste. Ipak, mislim da njihova istorija, ako bi se sudilo po tome šta su emitovali i koliko je prigovora bilo na njihov program, nama daje za pravo da mislimo da imamo kvalitetniji program nego oni trenutno. Prijavićemo se i ako se pojavi peta frekvencija, za koju ne znamo zbog čega nije raspisana. Još čekamo obrazloženje, odnosno zapisnik REM sa poslednje sednice Saveta, na kojoj je i doneta odluka o raspisivanju konkursa za četiri frekvencije, navodi Božić.

On ipak napominje da se plaši da će i ovog puta odluka o dodelama frekvencija biti politički instruisana.

– Sam proces je komplikovan, elaborati moraju da budu pažljivo urađeni, u skladu sa propisima, ali ono čega se plašim je da ipak ne bude politička odluka na kraju. A sudeći po dosadašnjim odlukama, velika je verovatnoća da će tako biti, zaključuje Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari