Direktor SPENS-a odbacio optužbe da voda u bazenu ima mnogo hlora i poručio da će "neko odgovarati" 1Foto: 021.rs

Direktor SPENS-a Dragan Milić odbacio je optužbe koje su prethodnih dana iznete u javnost, u vezi sa navodnom previsokom koncentracijom hlora u vodi u bazenima tog javnog preduzeća, koje je tokom nedelje izneo u javnost bivši spasilac Aleksandar Ćirić, nakon što je odatle otpušten zbog, kako tvrdi, „političkog aktivizma“.

Direktor je optužbe odbacio nazvavši ih neistinama određenih grupa građana i neparlmentarnih političkih opcija, koje, kako je kazao, „na nizak i neadekvatan način udaraju na ono gde su ljudi najosetljiviji, a to je njihovo zdravlje“, istakavši da na taj način pokušavaju da naruše ugled tog javnog preduzeća.

„Želim strogo da osudim sve one koji su želeli u prethodnom periodu da naruše ugled ovog preduzeća i neko će za te stvari morati da odgovara“, rekao je Milić.

On je rekao da su analize koje se vrše jednom nedeljno na bazenima transparentne i u skladu sa zakonom kao i izmereni parametri vode, te da su od momenta kada je bazen otvoren 14. januara urađene sve potrebne hemijske i bakteriološke analize vode, koje je sproveo Institut za javno zdravlje Vojvodine, čija je to nadležnost.

Milić je naglasio da je u okviru današnje, pete analize utvrđena koncentracija hlora 0.5, i da je u proteklih mesec dana na bazenima bilo oko 30 hiljada posetilaca, i da je voda u bazenima jedna od „najboljih bazenskih voda“.

Na pitanje da li je 16. januara nivo hlora u bazenu bio veći od dozvoljenog, kao i da je tog dana zbog toga smena kasnila pola sata, prema tvrdnjama bivšeg radnika, Milić je rekao da nema takvu informaciju i upitao da li treba više da se veruje jednom spasiocu ili stručnjacima i relevantnim podacima koje pruža Institut.

Član gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvetićanin rekao je da je olimpijski bazen na SPENS-u počeo da ima problema još krajem devedesetih godina prošlog veka, ali da su sve gradske vlasti od tada koristile SPENS za političko potkusurivanje i da se niko nije bavio rešavanjem problema koji su se javili na bazenima, istakavši da je na delu „ludačka atmosfera“ koju proizvode nemoćni pojedinci i grupacije koje ne mogu da pređu cenzus.

Polemika sa bivšim zaposlenim

Milić se na konferenciji osvrnuo i na slučaj bivšeg radnika SPENS-a Aleksandra Ćirića koji je bio u publici na konferenciji, i poručio da Ćirić nikada nije bio zaposlen na SPENS-u, već da je bio angažovan od strane studentske zadruge, koja je redukovala broj spasilaca koje šalje na bazene, budući da je i sam SPENS smanjio broj plivača po smeni zbog epidemiološke situacije.

Ćirić je pitao zbog čega mu je saopšteno da je dobio „politički otkaz“, u slučaju da je Zadruga smanjila broj zaposlenih spasilaca, kao i da li će prikazati knjige rada od 16. janura.

Odvojeno pitanje uputio je Cvjetićaninu kojeg je pitao „do kada planira da etiketira političke neistomišljenike“.

Direktor SPENS-a rekao mu je da mu je drago što se pojavio na konferenciji, te da nema informaciju da je on loš radnik koji ne ispunjava svoje obaveze, ponovivši da on nikada nije bio na spisku radnika tog preduzeća i da to pitanje mora uputiti „onima koji su ga otpustili“.

Cvjetićanin je prozvao Ćirića da „je sve sam podigao na politički nivo“, rekavši mu da treba da odluči „da li je spasilac ili političar“, a da on sam kao političar, na sve odgovara na političkom nivou.

„Vaše je pravo da protestujete i demonstrirate, ali nemojte dizati da je to protiv vas usmereno na politički nivo i nemojte da zavaravate građane. Vama, vašim mentorima i onima čiju politiku pratite strategija je da dobre stvari minimalizujete, a trivijalne stvari maksimalizujete“, zaključio je Cvetićanin.

Kako se meri kvalitet vode?

„Oprema za mernu regulaciju i doziranje meri sve parametre kvaliteta vode u realnom vremenu, tako da su sve priče o nivou hlora gluposti“, tvrdi direktor firme Alex Engineering & Construction Aleksandar Obradović. Ta firma je izvođač radova na postrojenju za preradu bazenske vode.

On je naveo da se rade i ručna praćenja kvaliteta vode i do nekoliko pute dnevno, ali da se ti podaci povremeno beleže a povremeno ne, budući da ne postoji zakonska obaveza za tako nešto, insistirajući da je „kvalitet vode vrhunski“, i da se to vidi po tome što je „toliko providna da se može videti svaka fuga i svaka tačka na podu“.

Obradović istakao da se merenje kvaliteta vode vrši u uslovima opterećenja bazena, a u slučaju nezadovoljavajućih rezultata, ispitivanje se ponavlja.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari