Direktorat: Nema potvrde da je nivo zračenja na teritoriji Evrope povećan 1Foto: Shutterstock

Povodom informacija koje su se ovih dana pojavile na društvenim mrežama da je prilikom uništavanja skladišta municije u Hmeljnickom u Ukrajini došlo do oslobađanja radioaktivnih materija, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je da nema zvaničnu potvrdu ovih informacija.

„Aktuelne izmerene vrednosti nivoa zračenja na teritoriji Evrope, uključujući i Ukrajinu dostupne na evropskoj platformi za razmenu radioloških podataka EURDEP i platformi Međunarodne agencije za atomsku energiju IRMIS za sada ne potvrđuju ispuštanje radioaktivnih materija u životnu sredinu niti ukazuju na potrebu sprovođenja mera zaštite od jonizujućeg zračenja“, saopštio je direktorat.

Direktor Direktorata Slađan Velinov saopštio je da se lično prisustvuje redovnom međunarodnom sastanku u sedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, i da sa sigurnošću može da kaže da nema informacija o  povećanju nivoa radioaktivnosti u Ukrajini.

„Direktorat nastavlja da redovno prati nivo radioaktivnosti na teritoriji Evrope preko međunarodnih platformi za razmenu radioloških podataka. O svim odstupanjima vrednosti nivoa radioaktivnog zračenja koji bi mogli da imaju uticaj na stanovništvo i životnu sredinu Direktorat će blagovremeno obavestiti javnost“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari