Direktorka Batuta: Pozivamo građane da se jave na vakcinalni punkt i ukoliko je prošlo pet meseci od treće buster doze 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Doktor Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović izjavila je danas da svako drugo testiranje na korona virus daje pozitivnost i da se pozitivnost povećala sa 37 na 50 odsto.

Doktorka Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Doktor Milan Jovanović Batut „, kaže za RTS da je posledih nedelja došlo do porasta obolelih od koronavirusa i da se pozitivnost sa 37 povećala na 50 odsto.

„Najveći broj građana se javi kada oseti određene simptome i znake virusne ili respiratorne infekcije i sada svako drugo testiranje daje pozitivnost“, rekla je doktorka Jovanović.

To znači, kaže doktorka, da svako ko ima pozitivan test i ko primeti znake respiratorne infekcije treba da pomisli na kovid i u tom slučaju ostane kod kuće i ispoštuje pravilo izolacije u trajanju od sedam dana.

„Najvažnije je u ovom procesu ostati izolovan i na taj način sačuvati svoje najbliže i sprečiti širenje kovida u zajednici“, rekla je direktorka Batuta.

Prema njenim rečima, najviše inficiranih je u najvećim gradovima u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, ali je veliki broj aktivnih slučajeva registrovan i na teritoriji istočne i zapadne Srbije.

Ponovila je da je omikron soj koronavirusa izuzetno prenosiv, da prevazilazi imunski status i da se dešava da se inficiraju osobe koje su ranije već bile pozitivne.

Mere nisu ukinute

Batut je, podseća, pre mesec dana istakao preporuku da lične zaštitne mere treba koristiti, naročito u onim prostorima gde nije moguće držati distancu.

„One nisu nikada ukinute i mi apelujemo ne samo na hronične bolesnike ili one koji imaju neku imunsku bolest da nose maske, i da drže distancu“, rekla je doktorka.

„Vidimo da se i po drugi i treći put zaražavaju osobe koje su prethodno bile pozitivne i to govori da je i ranije trebalo primiti drugi buster“, navela je Jovanovićeva.

Ističe da svako ko ima više od 60 godina i svako ko ima neku hroničnu bolest bez obzira na uzrast, treba da se vakciniše jer se time sprečavaju komplikacije i teže forme bolesti.

„Vidimo da je manje osoba sa teškom formom bolesti, ali sa zahuhtavanjem samog talasa što se sada dešava, možemo očekivati da će biti veći broj komlikovanih slučajeva“, rekla je doktorka i pozvala građane da se vakcinišu.

„Mi pozivamo građane da se jave na vakcinalni punkt i ukoliko je prošlo pet meseci od treće buster doze da se izvrši vakcinacija koja će nas štititi od svih mogućih komlikacija. Apelujemo i da se primi četvrta doza jer ćemo time sprečiti komplikacije“, rekla je doktorka Jovanović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari