Direktorka bolnice u Batajnici: Upala pluća sada drugačija nego kod prethodnih sojeva korone, zauzeta četvrtina bolničkih postelja 1Foto: Printscreen/RTS

U odnosu na početak ovog meseca, kraj dočekujemo sa ozbiljnijom epidemijskom situacijom. Svi korona brojevi su poslednjih dana u porastu. Za samo pet dana u našoj zemlji pozitivan rezultat testa na koronavirus dobilo je blizu 26.000 naših građana. U bolnici u Batajnici ima sedam puta više pacijenata nego pre mesec dana, ali većina njih ne zahteva kiseoničku potporu, kaže direktorka te bolnice dr Tatjana Adžić Vukičević.

Kovid pozitivni pacijenti koji razviju težu kliničku sliku upućuju se u Vojnu bolnicu na Karaburmi i u bolnicu u Batajnici. Porast pozitivnih slučajeva, međutim, nije značajno uticao na porast broja pacijenata na bolničkom lečenju.

Direktorka bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević kaže da je zauzeta četvrtina bolničkih postelja – imaju 203 pacijenta u sedam jedinica poluintenzivne nege i jednoj jedinici intenzivne nege.

To je sedam puta više pacijenata u odnosu na 28. jun – tada je u ovoj bolnici bilo 29 bolesnika, a jedan je bio intubiran.

Juče su, kaže, imali 45 prijema što je neuobičajeno u odnosu na prethodne dane, kada ih je bilo 20 do 30. Dolaze uglavnom stariji pacijenti, u sedmom, osmoj i devetoj deceniji, koji imaju pridružene bolesti.

„Imamo jednog mlađeg od 50 godina, sa akutnim srčanim popuštanjem. Takvu kliničku sliku nisam dugo, dugo videla. Ovaj mladi čovek se razboleo iz punog zdravlja“, ističe doktorka.

Upala pluća koja se sada javlja razlikuje se u odnosu na druge sojeve – blaža je i ne zahteva kiseoničku potporu.

„Ne može da se poredi sa onim od pre šest, osam ili 12 meseci. Uglavnom, virus zahvata gornje delove respiratornog sistema, a mali broj bolesnika daje klasičnu sliku upale pluća“, ističe dr Adžić Vukičević za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari