Dojave o bombama u 22 beogradske škole, ekipe MUP-a na terenu 1Foto: V. A.

Povodom jutrošnje dojave o bombi u MUP-u kažu za „Danas“ da je do sada urađeno 18 pregleda u školama i da je ustanovljeno da su u pitanju bile lažne dojave.

Direktorka Četrnaeste gimnazije u Beogradu Marija Miletić za „Danas“ ističe da su, prema informacijama policije, cirkularni imejl sa dojavom o postavljenoj bombi dobile 22 škole.

Miletić kaže da je imejl sa porukom da je postavljena bomba u školi stigao jutros u 5:30, a da su za njega saznali tokom prvog časa, nakon čega je škola evakuisana.

“Shodno tome kad će se završiti pregledanje zavisiće naš povratak na nastavu. Popodnevna smena će ići normalno”, izjavila je Miletić za „Danas“.

U Medicinskoj skoli na Zvezdari kažu za „Danas“ da su se nakon provere policije učenici vratili na nastavu. I iz ove škole je potvrđeno da je dojava o postavljenoj bombi stigla rano jutros na imejl skole.

Učenica Medicinske škole na Zvezdari prepričava za Danas kako je izgledalo jutro u toj skoli:

– Već oko 7:30 kada sam stigla su druga deca i nastavnici bili ispred škole, a policija je pretraživala učionice. Jedan od nastavnika nam je rekao da je stigao imejl na ruskom. Čekali smo napolju oko sat vremena. Ja sam bila baš zabrinuta, ostali đaci uglavnom nisu – rekla nam je ona.

Profesorka Prve beogradske gimnazije navodi za Danas da se i u toj školi desio identičan scenario.

“Oko 8:30 su nas obavestili da izađemo iz učionica jer je na imejl stigla dojava o postavljenoj bombi. Skoro sat vremena smo bili napolju dok je policija pregledala školu. Učenici nisu bili uznemireni, više smo se smrzli jer smo izašli bez jakni. Nije ovo prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Pre petnaestak godina gotovo svakodnevno kad ste imali pismeni ili kontrolni su stizale dojave. Ovo je sada očigledno na nekom drugom nivou jer je više škola istovremeno obavešteno”, rekla nam je profesorka.

Policija je pregledala i dve škole u Rakovici – Mašinsku školu “Radoje Dakić” i Muzičku školu “Davorin Jenko” koje se nalaze jedna pored druge.

“Mi smo od načelnika Školske uprave Beograd dobili informaciju da je naša škola na mejling listi sa koje je upućena poruka da je postavljena bomba. Nama takav imejl nije stigao. Iz predostrožnosti je policija pregledala školu. Sve je u redu i vratili smo se na nastavu”, ističe za Danas Slađana Šegavčić, direktorka škole “Davorin Jenko”.

Bojana Stevanović, direktorka Mašinske škole “Radoje Dakić”, za naš list takođe kaže da imejl nisu dobili, ali da je iz predostrožnosti urađena bezbednosna provera, nakon koje su se đaci vratili na nastavu.

Ljiljana Vurdelja, direktorka Gimnazije „Sveti Sava“ ističe za naš list da su iz Školske uprave Beograd obavešteni da je i ova škola na spisku.

-Prvo je došla obična policijska ekipa, a potom i diverziona. Oni su pregledali školu i potom su se deca i nastavnici vratili u učionice. Mi smo sačekali na bezbednom rastojanju od škole po uputstvu Školske uprave. Nije bilo panike među učenicima i zaposlenim zato što svi znaju da je nešto slično skoro bilo u Crnoj Gori – navela je Đokić.

Bojan Vučković, direktor Trinaeste gimnazije, kaže da ta škola nije dobila na imejl informaciju o podmetnutoj bombi, ali da su iz Ministarstva insistirali da se škola isprazni, pa su učenici upućeni kućama, a druga smena će imati redovnu nastavu. On takođe potvrđuje da nije bilo panike.

Selimir Radosavljević, direktor Srednje škole Grocka, navodi za naš list da ih je policija jutros obavestila da su na listi škola na koje se odnosila dojava o postavljenoj bombi. Policija je pregledala školu, deo učenika se vratio u učionicu, deo je otišao kući, a druga smena će imati uobičajeno nastavu.

“Deca su bila sjajna, vrlo su zreli, nije bilo nervoze i panike”, kaže direktor.

U Srednjoj tehničkoj PTT školi su nam rekli da je policija pregledala školu nakon što su iz Školske uprave obavešteni da su i oni na mejling listi ustanova kojima je upućena dojava. Prema njihovim saznanjima, policija je bila i u Železničkoj školi.

Dojave su objavljene i na Instagram stranici „Serbia live Beograd“, a kako se vidi na fotografijama đaci su ispred škola.

Cirkularni mejl o podmetnutoj bombi dobilo je dvadesetak srednjih škola i gimnazija u Beogradu o čemu su odmah obavešteni MUP i BIA, a učenici i zaposleni su evakuisani na sigurno, dok policija i njene stručne službe ne provere navode, saopštili su iz Ministarstva prosvete.

„Slična situacija desila se pre nekoliko dana u susednoj Crnoj Gori. Naša policija će najpre ispitati pretnje, a deca i zaposleni neće biti vraćeni u učionice dok policija ne potvrdi da je sigurno, što je prioritet“, rekao je prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ekipe MUP-a su na terenu, a učenici i zaposleni se sukcesivno vraćaju na nastavu nakon potvrde o bezbednosti.

Policija je do sada intervenisala u školama na teritoriji gradskih opština Rakovica i deo Zvezdare i ustanovila da su dojave lažne, dok su provere u ostalim školama u toku. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će obaveštavati javnost o razvoju situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari