Direktorka u dve škole 1Foto: Aleksandar Veljković

Deo zaposlenih u Dvanaestoj beogradskoj gimnaziji mogao bi naredne nedelje da stupi u štrajk, ako ministar prosvete Mladen Šarčević ne razreši pravni vakum u kojem se ova škola nalazi već dve nedelje.

Zaposleni koji su članovi Foruma beogradskih gimnazija i Unije sindikata prosvetnih radnika traže da ministar imenuje direktora škole, među kandidatima koji su se prijavili na konkurs, kao i da smeni nezakonito oformljen školski odbor, koji nije podržao nijednog kandidata za direktora, nakon čega je ministar imenovao vršioca dužnosti u ovoj gimnaziji i odlučio da se ponovo raspiše konkurs.

Dvanaesta gimnazija već dve nedelje se, kako tvrdi Petar Panić, član Foruma beogradskih gimnazija, nalazi u pravno nemogućoj situaciji, pošto je još uvek aktuelna direktorka Svetlana Miljenović, kojoj mandat ističe 21. oktobra, imenovana 8. oktobra za v. d. direktora OŠ „Ratko Mitrović“.

– Direktorka se ne pojavljuje u Gimnaziji, ali je na oglasnoj tabli istaknuto obaveštenje da je ona odgovorno lice za zastupanje škole do 22. oktobra. Ministar je imenovao v.d. direktora koji stupa na dužnost od 22. oktobra – objašnjava Panić.

Navodi da je školski odbor Dvanaeste gimnazije doneo odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora sredinom juna, ali da je direktorka tražila da se objavljivanje odloži za dva meseca. Nakon vanrednog inspekcijskog nadzora, utvrđeno je da je Miljenović prekoračila ovlašćenja, a inspekcija je u zapisniku navela da će preporučiti ministru da je razreši. Umesto toga, ona je imenovana za v.d. direktora u OŠ „Ratko Mitrović“ i to nakon što je u toj školi došlo do pobune roditelja zbog postupanja prethodne direktorke.

Zaposleni u Gimnaziji smatraju da će se Miljenović sada prijaviti za još jedan mandat u toj školi i ne pristaju na ministrovu odluku da se konkurs ponovo raspiše. Oni su nezadovoljni što to nije urađeno čim su utvrđene nepravilnosti već se čekalo dva meseca da se Ministarstvo oglasi.

Juče smo pokušali da stupimo u kontakt sa Svetlanom Miljenović, ali se na fiksni telefon škole „Ratko Mitrović“ niko nije javljao. Komentar Ministarstva prosvete nismo dobili do zaključenja ovog izdanja Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari