Diskriminacija LGBT osoba široko rasprostranjena 1

Uprkos činjenici da je Srbija usvojila Zakon o zabrani diskriminacije, kao i Strategiju prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2014. do 2018. diskriminacija i nasilje nad LGBT osobama su i dalje široko rasprostranjeni.

Ovo se navodi u izveštaju o nedostacima i prazninama u politici antidiskriminacije, prevencije nasilja, zločina i govora iz mržnje prema LGBT osobama Komiteta pravnika za ljudska prava – Jukom.

U pomenutoj publikaciji se ukazuje da se svega 10 odsto pripadnika LGBT populacije, kada doživi napad, odlučuje da to prijavi nadležnim organima, što zbog straha, što zbog nepoverenja u institucije.

„Pripadnici LGBT zajednice nemaju poverenje u rad tužilaštva, jer postoji uvreženo mišljenje datužilaštvo zločin iz mržnje ne uzima kao otežavajuću okolnost, već da više pažnje posvećuje okolnostima koje su po napadače olakšavajuće. Svi se međutim slažu da najveći problem u procesuiranju zločina iz mržnje leži u nedostatku primenjivanja postojećih zakona“, piše u izveštaju.

Pravnici za ljudska prava smatraju da je i dalje osnovni problem smanjenje socijalne distance prema LGBT zajednici, u čemu veliku ulogu imaju mediji.

„Izveštavanje o LGBT temama je praćeno tokom perioda od maja do oktobra 2016. u štampanim i elektronskim medijima. Statistički gledano, afirmativni izveštaji o LGBT zajednici su činili 23 odsto analiziranih priloga, negativni skoro pet odsto, dok su neutralni izveštaji preovladavali sa 72 odsto. Međutim, negativni tekstovi objavljivani su u medijima koji imaju izuzetno veliku čitanost ili gledanost, što dodatno ukazuje na problem“, stoji u izveštaju.

Jukom ukazuje na činjenicu da Ustav Srbije definiše brak kao zajednicu žene i muškarca i samim tim implicitno zabranjuje istopolne brakove. „Iako nam u narednim godinama zbog približavanja EU slede najmanje dve izmene Ustava, izmena ove odredbe se ipak čini malo verovatnom zbog negativnog stava većinskog stanovništva. Međutim, to ne znači da se ta oblast ne može urediti posebnim zakonima. Neophodno je izmeniti odredbe Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju, kojima bi se izjednačila bračna i vanbračna zajednica partnera istog kao i različitog pola“, piše u publikaciji.

Jukom je izveštaj pripremio u okviru projekta „Eliminacija diskriminatorne prakse, govora mržnje i zločina iz mržnje prema LGBT građanima u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari