Đerlek: Neće biti uvođenja drugih ustanova u kovid sistem 1foto FoNet Marija Đoković

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da zdravstveni sistem ima dovoljne kapacitete i da se ne razmišlja o uvođenju drugih ustanova u kovid sistem, iako su, kako je dodao, tri kovid bolnice maksmalno popunjene, kliničko-bolnički centri 90 odsto, a gradske bolnice oko 80 odsto.

„Strategija za četvrti talas je bila da se prvo pune tri kovid bolnice, i one su maksimalno popunjene, a to je pun pogodak za zdravstveni sistem. Tu smo zbrinuli 2.000 ljudi. Kliničko-bolnički centri popunjeni su 90, a bolnice u Srbiji 80 odsto“, rekao je Đerlek za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je naveo da je u kovid bolnicama zbrinuto 90 odsto nevakcinisanih građana, a u bolnici u Batajnici taj broj iznosi 95,6 odsto što je, kako je ocenio, najveći problem zdravstvenog sistema u ovom trenutku.

Govoreći o imunizaciji na korona virus, Đerlek je rekao da taj proces više ne stagnira i najavio „žustru i agilnu“ kampanju u medijima i na terenu koju će predvoditi najbolji medicinski stručnjaci.

„To je odlična meta – ne da ubedite, već da objasnite ljudima da treba da se vakcinišu“, naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.