Đilas dobio pet presuda protiv vlasti, napadi ne prestaju 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa (Arhiva)

Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju, podneće novu tužbu, ali i krivičnu prijavu protiv Siniše Malog, svega dan nakon što je Prvi osnovni sud u Beogradu naložio aktuelnom ministru finansija da mu plati 150.000 dinara zbog povrede časti i ugleda.

Ova informacija, koju je sa Danasom podelio Đilasov advokat Vladimir Todorić, odlično ilustruje impotentnost sudskih presuda za klevetu i uvredu časti.

Naime, upitan da prokomentariše presudu kojom je zbog povrede ugleda i časti prinuđen da Đilasu plati 150.000 dinara, Siniša Mali je kazao da će nastaviti da ga zove pljačkašem i lopovom.

– Ja drugo ime za njega nemam i ne vidim da se sada drugačije ponaša nego tada, kazao je Mali i isprovocirao novu tužbu za uvredu.

Vladimir Todorić, smatra da ovakav nemaran odnos prema sudskim postupcima nije slučajnost.

– Mislim da oni dobijaju naređenje od Vučića lično da vređaju članove opozicije bez obzira na sudske postupke. Primera radi, jedan od ljudi koje je zbog uvrede tužio Dragan Đilas je i Aleksandar Jovičić, član SNS-a i bivši član gradske skupštine. On je na sudu priznao tužbeni zahtev i zamolio da se on smanji, pošto ima niska primanja. Đilas je na to pristao i sa 300.000 smanjio zahtev na 10.000 dinara i rastali su se poprilično srdačno. Dva dana kasnije Jovičić je izašao u javnost sa novim uvredama na račun Đilasa, kaže Todorić.

Pored ovog postupka, Đilas je dobio odštetu u još četiri sudska postupka. Kako naglašava Todorić, dobio je svaku tužbu koju je podneo za uvredu, i dodaje da će ih biti još više. Ipak, napadi sa naslovnih strana tabloida ne prestaju.

– Očigledno da postoji neki prećutan dogovor da tabloidi i predstavnici vlasti budu kažnjavani za male iznose, koje oni plaćaju kroz razne subvencije, navodi Todorić.

Da kazne sudova nemaju zube smatra i Vladimir Gajić, advokat koji pred sudom zastupa Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke. Jeremić je, prema njegovim rečima, za sada dobio dve presude u svoju korist, ali i ističe da sudovi vode računa da ta kazna ne premaši iznos koji bi „tužiocu omogućio da se obogati“.

– Sud odbija da razmotri prihode medija koji su tuženi. Kada bi umesto simboličnih kazni, sankcionisali tabloide sa petnaestodnevnim prihodom koji taj list ostvaruje od prodaje, garantujem vam da bi jako dobro razmislili šta će da objave. Angažovali bi advokate da proveravaju da li su im tekstovi u skladu sa zakonom, ističe Gajić.

Božović: Cena promene

Jedan od opozicionih političara koji dosta vremena provodi u sudu je član Demokratske stranke Balša Božović. Koliko juče bio je na ročištu po tužbi protiv glavnog urednika Informera Dragana J. Vučićevića. To je jedan od pet sudskih postupaka u kojima učestvuje, ali kako navodi, to je cena učešća u javnom životu. „Svako ko veruje u promenu mora da bude spreman da bude izložen monstruoznim napadima vlasti“, tvrdi Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari