U drugu nedelju takmičenja na Australijan openu Srbija će ući samo sa jednim predstavnikom – Novakom Đokovićem. Aktuelni šampion Melburna posle velike borbe bio je uspešnijij od Kipranina Markusa Bagratisa – 3:1 (6:1, 7:6, 6:7, 6:2), dok je prva igračica sveta Jelena Janković potpuno razočarala u svom duelu osmine finala protiv Francuskinje Marion Bartoli – 2:0 (6:1, 6:4).

Đoković će za mesto među četiri najbolja igrača na turniru igrati protiv Amerikanca Endija Rodika. Njih dvojica su do sada tri puta odmeravali snage. Srpski teniser je bio bolji na Mastersu u Kanadi 2007. i na US openu 2008, dok je američki teniser zabeležio pobedu u istoj sezoni u Dubaiju.

Sudeći po prvom setu meča između Đokovića i Bagdatisa činilo se da će plasman u četvrtfinale biti lak zadatak za srpskog tenisera. Međutim, posle besprekorne igre Srbina u uvodnom setu, Kipranin je zaigrao odlučnije, te je Đoković sve teže rešavao poene. Ipak, uspeo je treći reket sveta da preko taj-brejka dođe do vođstva od 2:0. Neizvesnost se prenela i u treći set, koji je odigran bez brejka, pa je ponovo na „snazi“ bio taj-brejk. Ovoga puta Bagdatis je bio uspešniji. Sve propušteno iz prethodnog seta, Đokovićje uspeo da nadokandi u nastavku. Na vreme je oduzeo servis rivalu i konačno posle tri sata i 15 minuta igre servirao za meč.

U meču protiv Bartoli, najbolja teniserka sveta potpuno se podredila igri Francuskinje. Prvi set Jankovićeva je odigrala daleko ispod željenog nivoa, u nastavku uspela je u jednom momentu da se probudi, ali to nije bilo dovoljno za preokret i povratak u meč. Poraz u četvrtoj rundi Jelene Jankovićje ujedno i najgore izdanje prve teniserke sveta na prvom grend slemu sezone još od Nemice Štefi Graf koja je 1997. takođe eliminisana u ovoj fazi takmičenja.

– Slabo sam počela ovaj duel i sa nekoliko grešaka sam ulila samopouzdanje protivnici. Onda, u drugom setu, takođe sam imala puno prilika da se vratim u meč, međutim, nisam uspela da iskoristim. U svakom slučaju, Bartoli je bila bolja i zaista zaslužuje sve čestitike. Pogađala je sve što je moglo da se pogodi. Ona je znala da mora da igra agresivno da bi pobedila i to je bio njen dan – izjavila je srpska teniserka.

Svesna je Jankovićeva da treba da prođe još vremena kako bi se vratila u onu formu iz protekle sezone koja joj je i donela titulu najbolje na svetu.

– Ja sam ona vrsta igrača kojem treba malo više vremena da uđe u rutinu i stekne samopouzdanje. Tada osećam da mogu da uradim sve na terenu. Trenutno nisam u takvoj situaciji, još se tražim i u meču protiv Bartoli jednostavno nisam mogla da pronađem svoju igru – napomenula je Jelena Janković.

Eliminacija u osmini finala Melburna ozbiljno je ugrozila njen trenutni rankig. Ukoliko Serena Vilijams, Dinara Safina ili Elena Dementijeva osvoje turnir, Jankovićeva će ostati bez mesta broj jedan.

– Možda više neću biti na prvom mestu svetske rang-liste, ali nije značajno toliko šta radite danas, cela je godina pred nama. Čeka me puno turnira. Na kraju će pobediti najbolji. Za mene je važnije kako će sve ispasti na kraju, početak je manje važan – poručila je Jankovićeva.

Dokićeva u četvrtfinalu!

Plasmanom u osminu finala Jelena Dokić je od strane svih u Melburnu proglašena za najprijatnije iznenađenje Australijan opena, a njene igre za aposolutni povratak godine. Ali, to nije bio njen maksimum na prvom grend slemu sezone, otišla je i korak dalje – u četvrtfinale. Dokićeva je u teškom i nezivesnom meču bila bolja od Ruskinje Alise Klejbanove – 2:1(7:5, 5:7, 8:6) i za polufinale igraće protiv Dinare Safine.

Rezultati osmine finala: Marion Bartoli – Jelena Janković 2:0 (6:1, 6:4), Dinara Safina – Aliz Korne 2:1 (6:2, 2:6, 7:5), Vera Zvonarjeva – Nađa Petrova 2:0 (7:5, 6:4), Jelena Dokić- Alisa Klejbanova 2:1(7:5, 5:7, 8:6).

Sjajan preokret Federera

Popodnevni program sedmog dana Australian Opena obeležio je veliki preokret Rodžera Federera, koji se spasao poraza protiv Tomaša Berdiha.Čeh je vodio 2:0 protiv drugog tenisera sveta, ali je zatim posustao i izgubio 3:2 (4:6, 6:7, 6:4, 6:4, 6:2). Švajcarac će u četvrtfinalu igrati sa osmim nosiocem, Huan Martinom del Potrom. Rezultati osmine finala: Rodžer Federer – Tomaš Berdih 3:2 (4:6, 6:7, 6:4, 6:4, 6:2), Markos Bagdatis – Novak Đoković3:1 (6:1, 7:6, 6:7, 6:2), Huan Martin del Potro – Marin Čilić3:1(5:7, 6:4, 6:4, 6:2), Endi Rodik – Tomi Robredo 3:0 (7:5, 6:1, 6:3).

Srbi neuspešni u miksu

Najbolji srpski dubl igračNenad Zimonjićzavršio je učešće na Otvorenom prvenstvu Australije, pošto je u nedelju ujutru u Melburnu poražen i u igri mešovitih parova. Zimonjići Nemica Ana Lena Grenefeld u prvom kolu miks dubla izgubili su od prvih nosioca Leandera Paesa iz Indije i Kare Blek iz Zimbabvea – 2:1(6:4, 4:6, 10:7). Zimonjićneće uspeti da odbrani titulu koju je prošle godine osvojio igrajući sa Kineskinjom Sun Tijantijan. Ujedno i veteran Dušan Vemićeliminisan je sa Italijankom Flavijom Penetom u drugom kolu miksa, izgubivši od Francuskinje Aliz Korne i Brazilca Marsela Mela – 3:0 (6:3, 4:6, 10:4). Za razliku od njih uspešna dan imala je Aleksandra Krunić. Ona je dobro startovala u juniorskoj konkurenciji, pobedivši u prvom kolu Britanku Hanu Džejms sa 2:1 (2:6, 6:4, 7:5).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari