Đokovićeva saga u Melburnu - druga tema po zastupljenosti u informativnim emisijama 1Foto: EPA-EFE/DIEGO FEDELE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Podaci Agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri  najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink  i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 – korona virus u Srbiji (12,88%), saga sa odlaskom Novaka Đokovića u Australiju  (10,23%) i nestanak mladića iz Splita u Beogradu (8,33%).

Tokom praćenog perioda (3-9. januar 2022. godine) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike društvo (33,33%), slede sport (23,11%), hronika (10,98%), svet (10,61%), politika (9,85%), region (8,71%), ekonomija (3,03%) i kultura (0,38%).

Korona virus u Srbiji je bila tema broj jedan i u protekloj nedelji. Novi soj omikron koji je, kako mediji izveštavaju, doneo veliki broj novozaraženih podrazumeva i gužve ispred kovid ambulanti i zdravstvenih centara širom zemlje.

Proslavljanje Božića i Božićna poslanica patrijarha Porfirija, koji nas je pozvao na mir i molitvu u vremenu punom straha i nemira u kom proslavljamo najradosniji hrišćanski praznik, bila je druga najzastupljenija tema u rubrici društvo (7,20%).

U segmentu sporta (23,11%), dominira situacija u kojoj se našao prvi reket sveta, Novak Đoković – od najava da se zaputio u Melburn sa medicinskim izuzećem, pa sve do zadržavanja na aerodromu, ukidanja vize, protesta obožavatelja i navijača do zakazanog suđenja.

Potraga za nestalim Splićaninom, Matejem Perišom, koja još uvek traje, tema je koja se izdvaja iz segmenta hronike (8,33%). Ova vest potresla je čitav region, a mediji su svakodnevno prenosili nove informacije u vezi sa ovim slučajem.

Đokovićeva saga u Melburnu - druga tema po zastupljenosti u informativnim emisijama 2

U rubrici svet nemiri u Kazahstanu (5,68%), koji su izbili zbog poskupljenja tečnog gasa, nastavili su se protestima, a razvili u oružane sukobe i proglašenje vanrednog stanja.

Ova tema potisnula je informacije o širenju korona virusa u svetu (3,03%). Najnovije vesti iz sveta o COVID-19 su o pojavi blizanačke epidemije – flurone (korone i sezonskog gripa), kao i o novom soju otkrivenom na Kipru – deltakronu.

Vesti iz politike su na četvrtom mestu (9,85%). Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić i njen stav o dosadašnjim dogovorima sa kompanijom Rio Tinto, izdvaja se kao tema (2,27%), a prati je vest o predstavljanju „korneta“, protivoklopnog sistema, za koje je predsednik države izjavio da je trenutno najbolje protivoklopno oružje u svetu (1,89%).

U vestima iz regiona, izdvajaju se dešavanja u Republici Srpskoj jer su SAD proširile sankcije Miloradu Dodiku zbog korupcijskih aktivnosti i pretnje stabilnosti BiH. Takođe, Republika Srpska je 9. januara nizom manifestacija obeležila jubilej – 30 godina postojanja.

Ekonomija (3,03%) i kultura (0,38%) su rubrike koje su u analiziranom periodu bile najmanje prisutne u najavama vesti.

Od tema iz sfere ekonomije, najavljena je novčana pomoć mladima  od šesnaeste do dvadesetdevete godine, a od vesti iz kulture mediji su izveštavali o nastupu srpskih predstavnika na EXPO-u u Dubajiu (0,38%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari