Đorđević: Pomoći ćemo smeštaj najstarijih u domove 1Foto: www.mod.gov.rs/ arhiva

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević izjavio je za RTS da postoje redovi za smeštaj najstarijih u državne domove i da će država pomoći da se oni smeste u privatne domove.

Dodao je da, ukoliko budući korisnik privatnog doma ima neki prihod, oni dodaju deo novca do iznosa koji plaćaju državnim ustanovama, a ako nema prihode, oni plaćaju pun iznos.

„Nemamo dovoljno smeštajnih kapaciteta u državnim ustanovama i želimo da pomognemo da najstarije smestimo u domove. Kapaciteti privatnih domova nisu u potpunosti iskorišćeni pa smo došli na ideju da raspišemo tender i sklopimo dogovor sa licenciranim privatnim domovima“, istakao je Đorđević i dodao da se odnos prema državnim i privatnim domovima izjednačava.

Kako je naveo, početkom jula se očekuju prvi smeštaji najstarijih u domovima, a kriterijumi su jednaki za sve.

„Moraju da se ispune norme za otvaranje domova, to važi i za državne i za privatne ustanove. U privatnim domovima je popunjenost 60 do 70 odsto i ideja je da nadomestimo neke troškove koje oni imaju i da napravimo vin-vin rešenje koje će biti dobro i za njih i za nas“, napomenuo je ministar.

Rekao je da je prethodnih dana bilo više prijava da postoje ilegalni domovi, ali da inspekcija radi na tome i da po prijavi odlazi istog dana.

Takođe, dodao je da se sa finansijskom pomoći roditeljima kreće od 1. jula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari