Đukić Dejanović: Očekujem da ideja o memorijalnom centru u "Ribnikaru" bude formirana do kraja školske godine 1foto FoNet Vesna Radović

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je odluka suda da zatvori za javnost proces protiv roditelja dečaka koji je ubio učenike u školi „Vladislav Ribnikar“ utemeljena u zakonu i ocenila da bi sličnih komentara bilo i da je bila drugačija.

Da je odluka bila da suđenje bude javno, reklo bi se da to retraumira sve one koji su povezani i koji su tim događajem već traumirani i da javnost u ovoj temi samo povećava napetost i možda stimulativno deluje na osobe koje su preplavljene svojom agresijom, rekla je Đukić Dejanović televiziji Insajder.

Odgovarajući na pitanje da li blede sistemska empatija i sećanje na stradalu decu, odgovorila je da je onog momenta kada se tragedija dogodila, Komisija za mentalno zdravlje Vlade Srbije počela rad sa ciljem da se ublaže posledice, uključujući i traume roditelja koji su izgubili decu, kao i da se osmisli memorijalni centar.

Znamo koju poruku želimo da pošaljemo – da se takvo zlo nigde više ne dogodi. Taj prostor nikada više neće biti učionica. Ali kada analizirate i imate informacije iz nekih drugih zemalja gde se dogodilo slično zlo i pitate kako su oni obeležili taj svoj memorijalni centar, vidite da su prolazile godine pa su razne komisije radile na mogućim rešenjima, istakla je.

Država će sigurno učiniti sve što je moguće da to što bude urađeno bude prikladno i u skladu sa bolom i tugom koju kolektivno osećamo, ali će svakako roditelji te dece imati odlučujuću ulogu u idejama, dodala je.

Na pitanje da li je možda bila pogrešna odluka države da se deca u redovnu nastavu vrate samo deset dana nakon tragedije i da li je bilo bolje da se rasporede u druge škole, a da se u međuvremenu škola rekonstruiše i napravi memorijalni centar, Đukić Dejanović je rekla da su stručnjaci rekli da deca treba što pre da se vrate u tu školu, a za to se opredelio i najveći broj roditelja.

Ja mislim da je bilo bolje suprotno rešenje, da se ovaj period iskoristio za rekonstrukciju škole i da jedna godina tu bude bez nastave, ali tada nisam bila u Vladi. Teško je reći šta bi bilo bolje, kazala je Đukić Dejanović, dodavši da očekuje da ideja o memorijalnom centru bude formirana do kraja školske godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari