Đukić Dejanović: Značajne promene u predškolskom vaspitanju i obrazovanju 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, direktor Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara i direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova posetili su danas vrtić „Zemunski biser“, koji je jedan od pet vrtića centara klastera u koje dolaze vaspitači iz drugih predškolskih ustanova na teritoriji Srbije kako bi zajedničkim učenjem i razmenom primera dobre prakse unapređivali svoja znanja za realizaciju Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da su uvođenjem programa „Godine uzleta“ započete značajne promene na nivou predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ali da Ministarstvo nije vaspitače ostavilo da se sami snalaze u primeni nove koncepcije.

„Uz pomoć Svetske banke i UNICEF-a obezbedili smo kvalitetnu podršku kroz obuke, mentorstvo, kreirane priručnike i vodiče i razvijene modele zajedničkog učenja i horizontalne razmene primera dobre prakse. Pet vrtića iz predškolskih ustanova Novi Sad, Zemun, Čačak, Loznica i Pirot, izabrani su da budu centri klastera u koje dolaze vaspitači iz drugih predškolskih ustanova na teritoriji Srbije da šire svoja znanja“, rekla je ministarka.

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara istakao je da u Svetskoj banci smatraju da je ulaganje u rani razvoj i obrazovanje deteta jedno od najpametnijih mogućih za svaku zemlju.

„Pohađanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja deci je korisno za ceo život – postavlja osnove za njihov intelektualni, socijalni, emocionalni i fizički razvoj. Ministarstvo prosvete, UNICEF i svi koji sprovode ove promene na terenu treba da budu ponosni na postignuto do sada. Hajde da nastavimo da pravimo stvarnu razliku za decu u Srbiji, da donesemo osmeh na njihova lica i pomognemo lokalnim zajednicama da se uspešno razvijaju“, rekao je Pontara.

Nove Osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“ predškolske ustanove sukcesivno uvode od 2019. godine.

Zaključno sa prošlom godinom, sve predškolske ustanove u Srbiji dužne su da vaspitno-obrazovni rad razvijaju u skladu sa zahtevima ove programske koncepcije, koja afirmiše veru u kapacitete dece predškolskog uzrasta da aktivno učestvuju u svom razvoju i učenju, kao i značaj igre i zajedničkog učešća dece i odraslih u učenju i razvoju.

U cilju efikasne realizacije novog koncepta Ministarstvo prosvete obezbedilo je, uz podršku Svetske banke i UNICEF-a, podršku vaspitačima u vidu obuka, mentorske podrške, priručnika i vodiča, a razvijeni su modeli zajedničkog učenja i horizontalne razmene primera dobre prakse – pet vrtića centara klastera kao inovativan oblik stručne podrške vaspitačima u primeni koncepcije „Godine uzleta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari