Do 4. oktobra produžen rok za subvencije za energetsku sanaciju zgrada, kuća i stanova u Majdanpeku 1Majdanpek Foto: J. B. K.

Javni poziv Opštine Majdanpek za dodelu bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova prema prvobitno određenom roku isticao je danas.

Međutim, Komisija za realizaciju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Majdanpek produžila je rok za još nedelju dana i građani zainteresovani za ovaj vid subvencije mogu da konkurišu do 4. oktobra.

Ova lokalna samouprava je iz državne kase na ime subvencija dobila deset miliona dinara, a još deset miliona je za ove namene opredila u svom budžetu, pa je za mere energetske sanacije na raspolaganju 20 miliona dinara.

Pravilnikom o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Majdanpek nabavka i ugradnja materijala za termičku izolaciju krovova stambenih zgrada sufinansiraće se sa osam miliona dinara, a za nabavku i ugradnju spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača stanova i porodičnih kuća opredeljeno je 12 miliona dinara.

U sprovođenju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje subvencioniše lokalna samouprava, učestvovaće šest privrednih subjekata koji su zadovoljili uslove propisane javnim pozivom koji je Opština Majdnapek raspisala u julu ove godine. Njima je bilo omogućeno da u majdanpečkom Centru za kulturu predstave svoje usluge, materijal i proizvode koji ugrađuju. Od raspisivanja javnog poziva do danas stiglo je nešto više od stotinu prijava, rekla je Danasu pomoćnica predsednika opštine Majdanpek Mirjana Cakić Mladenović.

-Veliko je interesovanje među građanima i jedan od razloga je i taj što po pozivu nije predviđena obavezna kompletna zamena stolarije, već to može biti samo jedan prozor, spoljna ili ulazna vrata. Cena do koje će opština sufinansirati polovinu ukupne vrednosti radova je 14 hiljada dinara, po metru kvadratnom, s tim što građani mogu izabrati i neke skuplje varijante stolarije, ali je iznos koji će dotirati opština sedam hiljada dinara po kvadratu. Kada su ulazna vrata u pitanju cena po kvadratu iznosi 20 hiljada dinara, od kojih, takođe, polovinu plaća Opština, a polovinu građani – objašnjava pomoćnica Mirjana Cakić Mladenović.

Od nje saznajemo ida će po okončanju javnog poziva, komisija krenuti u terenski obilazak objekata prijavljenih za zamenu stolarije, proveru ispunjenosti uslova pristiglih prijava, nakon čega će uslediti zaključivanje ugovora.

Oni koji konkurišu za subvencije moraju da ispune određene uslove propisane Pravilnikom o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Majdanpek. U najkraćem – na subvenciju mogu da računaju samo oni koji opštini ništa ne duguju i imaju legalizovan stan ili kuću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari