Dodeljene povelja "Dušan Mitrović" i nagrada "Heroji građanskog aktivizma" u Beogradu 1Foto: Danas

Organizacija „Novi optimizam“ dodelila je povelje „Dušan Mitrović“ na događaju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Uručena je i nagrada „Heroji građanskog aktivizma“, koju dodeljuju Građanske inicijative.

Dobitnici su grupacija „Studenti protiv nasilja“, dok je „I mi se pitamo“ dobila nagradu „Heroji građanskog aktivizma“.

Osnivač Novog optimizma Branislav Grubački Guta naveo je da ova organizacija nije imala dilemu kome da dodeli nagrade ove godine, s obzirom i na pojavu mladih aktivnih ljudi.

Profesorka iz Zrenjanina Senka Jankov suspendovana jer je đake pozvala na protest „Srbija protiv nasilja“, poručila je da je bezdan našeg društva otvoren onda kada su se desile dve majske tragedije.

Rekla je da se ljudima govori „da ne veruju svom novčaniku“, već da veruju samo onome što oni, vlast, govore.

Napomenula je da predaje samo punoletnim učenicima, te da je samo njih pozvala.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović zahvalio se Novom optimizmu na tome što čuvaju sećanje na jednog od osnivača Danasa Dušana Mitrovića, te poručio da je sam Mitrović bio „novooptimista“ čak i pre Grubačkog.

Student Pavle Cicvarić iz „Studenata protiv nasilja“ poručio je da ova grupa građane poziva da izađu na glasanje, dok je studentkinja Milica Kostin istakla da je ponosna na obnavljanje murala Zoranu Đinđiću na platou kod Filozofskog.

Nagrada „Heroji građanskog aktivizma“, koji dodeljuju Građanske inicijative uručena je grupaciji srednjoškolaca „I mi se pitamo“.

Maja Stojanović, direktorka Građanskih inicijativa, rekla je da je „I mi se pitamo“ nastala kao vid protivljenja uvođenju državne mature.

Dodala je da se inicijativi „ProGlas“, kojom javne ličnosti građane pozivaju da izađu na izbore, pridružilo 8.000 mladih ljudi.

Dorotea Vasić, iz „I mi se pitamo“, napomenula je da je „obična gimnazijalka“ okružena inspirativnim ljudima.

Rekla je da je ovo društvo poremećeno, jer se kaže da je čovek „pametan“, ako se ne pita za svoj život, ako sedi i ćuti, te poručila da je ova inicijativa upravo nastala kao odgovor na to što su im nadležni govorili da se ništa ne pitaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari