Dogovor Ministarstva pravde i AKS pravi prostor za korupciju 1

Prema poslednjem Nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, čija su rešenja ozbiljno zabrinula nevladin sektor jer direktno idu na štetu pre svega građana, besplatnu pravnu pomoć moći će da pružaju samo advokati, i to oni koje bude odredila Advokatska komora Srbije.

To „pravo“ da ovaj posao obavlja samo pravni zastupnik koji je na spisku AKS, Vladimir Gajić iz Advokatske komore Beograda smatra „skandalom“ u kojem se nazire i potencijal za korupciju.

– S obzirom da će te usluge plaćati država iz budžeta, jedini način izbora advokata morao bi biti preko postupka javne nabavke, a ni slučajno preko nekog spiska koji bi arbitrarno sačinjavali advokati u komori, jer bi to taj postupak učinilo potpuno netransparentnim – kaže za Danas Gajić.

Kako ističe, ovde je očigledan ponovni dogovor „sačinjen iza kulisa između Ministarstva pravde i nezakonitih predstavnika AKS“.

– Advokatska komora Srbije je „usaglasila“ predlog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći na štetu svih, kako građana kao budućih korisnika tako i svih onih koji se mogu pojaviti kao pružaoci usluga – napominje Gajić.

Novi nacrt, naime, ne predviđa i nevladine organizacije kao pružaoce besplatne pravne pomoći, koje su specijalizovane za određene slučajeve i koje su u tom poslu već dve decenije. Nezadovoljna udruženja smatraju, između ostalog, da takav zakon neće biti ekonomski održiv, jer advokati neće moći da odgovore na sve potrebe građana, niti će država moći to da priušti.

– Predlog zakona je ispod nivoa i standarda koji ima Evropska unija. Moje lično mišljenje je da NVO koje su specijalizovane za određene grane prava, pogotovu one koje su kroz prošlost stekle nesumnjivi kredibilitet i u pogledu stručnosti i sa stanovišta moralnog aspekta, kao što je na primer JUKOM, moraju imati prostor u vršenju ove delatnosti, pogotovu što i te NVO angažuju advokate pod ugovorom za konkretnu pravnu pomoć – ističe Gajić.

I pored toga što su udruženja i dosad ove usluge pružale preko specijalizovanih advokata, samo sopstvenim sredstvima, stav Advokatske komore Srbije ostaje da bez obzira što se radi o besplatnim uslugama, građani zaslužuju kvalitetnu pravnu pomoć kakvu mogu da obave samo advokati, ali oni koje ona odredi. Jedna od zamerki advokatima jeste ta što su se pre tri godine bunili zbog ovlašćenja datih notarima, da bi sada oni to isto tražili.

– Sasvim je jasno da su isti advokati koji su se zalagali za „truli“ kompromis sa državom iz 2015. godine, kada je prekinut protest advokata zbog uvođenja notarijata, sada nastavljaju sa tom klijentelističkom politikom u kojem učestvuje samo nekolicina advokata zajedno sa ministarkom pravde Kuburović, koja je i sama ranije ispunila uslove da jednoga dana bude javni beležnik – kaže Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari