Dogovor Ministarstva pravde i AKS pravi prostor za korupciju

POGLAVLJE 23: Vladimir Gajić, predsednik Advokatske komore Beograda, za Danas o Nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

Ostavite komentar


  1. Ustavom Srbije propisano je ko gradjanima pruza pravnu pomoc i tako je advokatura postala ustavna kategorija, za razliku od udruzenja, agencija i sl. U praksi je bilo vise nego dovoljno situacija u kojima udruzenja i agencije kroz nadripisarenje pokrenu postupke sudske zastite, da bi se gradjanin zbog nestrucnog i cesto sarlatanskog pristupa tih udruzenja i agencija okretao advokatima. Ne vidim problem u odrednici da i besplatnu pravnu pomoc pruzaju iskljucivo advokati, ali po principu dobrovoljnog prijavljivanja, dodeljivanja predmeta po redosledu na listi, call-centra koji je formirala komora i uz potpuno transparentan sistem odredjivanja advokata za svaki pojedini slucaj. Dakle, nikakav spisak koji sacinjava sama komora bez ucesca advokata, ali nikako ni kroz tender, jer je kolegi poznata donja granica tarifiranja (propisana tarifom), ispod koje se na tenderu ne moze dostavljati ponuda. Obrazac korektnog pruzanja besplatne pravne pomoci AKS i AKB mogu sagledati u Osnovnoj organizaciji AKV Pancevo, o kojoj su se odredili i zadovoljni gradjani korisnici usluge, a istovremeno su takvim nacinom organizacije bili zadovoljni i svi advokati ovog dela AKV. Zelim da verujem da ovaj istup AKB nije nastavak tihog rata sa AKS, od kojeg je advokatura u Srbiji umorna. Podrzavam deo ironisanja na temu ministarkinog notarskog ispita, pa znamo i povod i istorijske razloge, ali ne treba zaboraviti sivu eminenciju svakog zahvata u pravosudje koji ima koruptivni prizvuk, g-dina Backovica. Ako je on u komisiji ministarstva za izradu nacrta ovog zakona, onda se tu nazire lepa lova.

  2. Umesto da dodje do korenetih promena u Pravosudju i Sudstvu, promene sudija koji su postavljeni da sude za ZUTO PLJCKASKO PREDUZECE, jos se vise pomaze novim zakonima da korupcija i razne mahinacije dobiju jos vise prostora i mogucnosti.U svim segmentima drustva ima pomaka , pa makar i malo , ali ima , ali Sudstvo RAK RANA NASEG DRUSVA – POD HITNO KORENITE PROMENE INACE DJABE SMO KRECILI!!!!

  3. Gajić nije predsednik Komore. NIJE predsednik ničega, osim svoje male grupe advokata koji rade na štetu advokatute i gradjana. Ja vas molim da ne objavljujete informacije i mišljenja čoveka koji se ni ne bavi advokaturom, lažno se predstavlja i pojma nema o čemu govori.

  4. Za mene agencije NVO su potpuno nevažne i smatram da upravo one rade van interesa građana, već samo para. U ostalom i ustav Srbije nalaže da advokatrura je jedini relevantni pružaoc besplatne pomoći i tak treba da oostane zauvek.

  5. Gajić nema pravo da govori u ime svih advokata, jer on nije predsednik AKS, on je samo član AKS. Bolje neka se ne meša u stvari koje nisu njegov fah.

  6. Gajiću, pa NVO ne mogu da pružaju adekvatnu pomoć građanima. A pri tom, NVO ne postoje u svim gradovima Srbije, dok advokati postoje u svim gradovima Srbije….

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.