"Lično sam u njenom radu pronašao ukradene čitave pasuse iz mojih članaka": Sagovornici Danasa o slučaju osporenog doktorata Jelene Trivan 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

To što do danas nije formirana stručna komisija koja treba da analizira doktorsku disertaciju Jelene Trivan bivše direktorke Službenog glasnika, a danas direktorke Telekoma Srpske, zbog sumnje na navodni plagijat, sagovornicima Danasa liči na opstrukciju.

Na to upućuje dosadašnji tok postupka u kojem je Filološki fakultet izabrao dva člana u stručnu komisiju, Univerzitet u Beogradu predložio jednog, a nedostaje jedan koga treba da imenuje Nacionalni savet za visoko obrazovanje (NSVO).

Filološki fakultet u Beogradu, na kome je Trivan odbranila doktorsku disertaciju, pre 15 meseci se obratio NSVO sa zahtevom da izabere jednog člana kako bi stručna komisija mogla da bude formirana, ali Savet do danas to nije uradio.

Jelena Jerinić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union, ne može da pronađe nijedan logičan, praktičan ili pravno utemeljeni razlog da Nacionalni savet za visoko obrazovanje ne uradi svoj posao punih 15 meseci.

– NSVO je svo to vreme održavao sednice, mada o tome nemam mnogo traga na njihovom veb sajtu. Bilo bi zanimljivo proveriti da li je u istom periodu imenovan član u neku drugu stručnu komisiju. Moje iskustvo kao članice stručne komisije u jednom drugom predmetu plagijata je da je NSVO imenovao člana u relativno kratkom roku (u svakom slučaju mnogo kraćem nego što je to sada) – komentariše Jerinić.

Ona kaže da u ovakvim okolnostima ne može, a da ne pomisli da je posredi sabotaža postupka koji je pokrenut na Filološkom fakultetu, odnosno da je na NSVO izvršena određena vrsta pritiska, imajući u vidu da je Jelena Trivan istaknuta predstavnica vladajuće stranke.

– Ne treba zanemariti i činjenicu da ovakav stav NSVO ide u prilog Trivan i u sudskom postupku koji je ona pokrenula protiv novinara Nemanje Rujevića, a u kome je prvostepena presuda na Rujevićevu štetu zasnovana upravo na činjenici da na Filološkom fakultetu u postupku pokrenutom 2013. godine nije doneta odluka kojim je utvrđen plagijat Jelene Trivan – ističe Jerinić.

Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka, navodi da je Filološki fakultet odradio svoj posao u pogledu sumnje na plagijat u doktoratu Jelene Trivan, ali da opstrukcija očigledno dolazi sa najvišeg mesta u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje i iz političkih krugova.

– Ne ide na čast ovom telu to što ovaj proces traje ovoliko dugo i što narušava ugled Univerziteta u Beogradu, koji bi trebalo da štiti. Ovaj slučaj je dodatno „vruć“ jer Trivan vodi sudski proces protiv novinara Nemanje Rujevića, zasnovan na proceduralnom odbacivanju prethodne, nekompletne, prijave za plagijat koju je podneo Boško Obradović, tako da odugovlačenje može naneti i dodatnu štetu – kaže Pavićević, koji je jedan od potpisnika zahteva za utvrđivanje neakademskog ponašanja protiv Trivan.

On smatra da je očigledno reč o opstrukciji i da je ovaj slučaj ispolitizovan na loš način, jer opravdanje da je teško naći člana koji će se baviti ovim slučajem „ne pije vodu“, s obzirom da je Filološki fakultet brzo imenovao članove komisije.

Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri, koji je 2019. podneo zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja protiv Trivan, smatra da je ona „zaštićena osoba u vladajućem režimu, kao i brojni drugi preletači iz bivše vlasti koji rade razne kontroverzne poslove za sadašnji režim“.

– Ona je prešla put od vernog sluge Borisa Tadića do još vernijeg sluge Aleksandra Vučića i za to je nagrađena raznim funkcijama. Očito je da vlast stopira da se preispita njeno neakademsko ponašanje prilikom izrade doktorske disertacije, za šta su već izneti brojni dokazi. Lično sam u njenom radu pronašao ukradene čitave pasuse iz mojih članaka za koje nije naveden autor. Ako je to bila spremna da uradi u akademskoj sferi, zamislite na šta je sve spremna u političkoj i privrednoj sferi – ističe Obradović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari