Doktorka iz Zrenjanina: Pazite se i dalje da bismo se vratili normalnom životu (VIDEO) 1Foto: M. P.

Prvo mesto gde su se Zrenjaninci oboleli od kovida javljali sa simptomima ove bolesti bio je Respiratorni centar ovdašnjeg Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” gde od marta prošle godine radi tim koji okuplja mlade snage zdravstvenog sistema.

Upravo ispred ove ambulante sastajem se sa mladom zrenjaninskom doktorkom opšte prakse Draganom Višnjić, sada kada pandemija jenjava i kada prvi put, iako su davali izjave i tokom pandemije, posle godinu dana zaposleni mogu da nađu vremena za javnu komunikaciju.

Kako navodi Danasova sagovornica, svi u timu respiratornog centra radeći sa kovid pacijentima brzo su došli do korisnih znanja i iskustava.

Nakon godinu dana rada i borbe sa pandemijom, koja jenjava, sada bolje sagledavaju sve zdravstvene rizike koje je ova bolest donela.

– Pojava virusa je bila prilika da se pokažemo na delu, sebe i zdravstvo u najboljem svetlu. Svi mi mladi koji smo ovde radili, zbrinjavali smo pacijente na mnogo višem nivou nego što je primarna zaštita. Kada smo počeli sa radom javljali su se najpre pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, to su bili oni koji su bili u zemlji i nisu išli u mesta žarišta, a javljali su se isto pacijenti sa lakšom kliničkom slikom koji su posećivali takva mesta, ali i oni asimptomatski pacijenti koji su bili u kontaktu sa zaraženima i bili u mestima žarišta. To je sve bilo, uglavnom, lakša klinička slika. Mađutim, kako se broj pacijenata povećavao, tako se negde i komplikovala klinička slika, što je sasvim očekivano za viruse. Imali smo tada i srednje tešku i tešku kliničku sliku kod pacijenata. Ali da se razumemo, veći deo pacijenata bio je sa lakšom kliničkom slikom, dok je manji deo bio sa teškom. Pratili smo, kroz sve te slučajeve, ponašanje virusa i bilo je to iskustvo jako vredno za nas – objašnjava dr Dragana Višnjić.

Prema njenim rečima, jeste da je kovid infekcija respiratorna infekcija jer je uzročnik respiratorni virus i ima slične simptome kao i drugi virusi, ali ima i razlike i upravo uočavanje tih razlika bio je zadatak zdravstvenih radnika.

– Te razlike smo uočavali, usavrašavali kroz iskustvo. Iako je bio nov virus, uspešno smo pratili situaciju i pacijente i tačno smo mogli da budemo pripremljeni na sve. U respiratornom centru dijagnostikovali smo prisustvo virusa na osnovu savremenih testova, po predlogu Svetske zdravstvene organizacije i Kriznog štaba, a sve u zavisnosti od kliničke slike pacijenata. Skoro sve pacijente smo ovde pratili, prvo ih testiramo, odredimo i damo terapiju, dijagnostički ih obradimo vezano za laboratoriju, i na kraju ostaju kod nas na posmatranju ukoliko su pozitivni. Pacijent je uvek mogao da se javi čim primeti neko pogoršanje, mi ga primimo na kontrolu, što je važilo za svakog pacijenta koji je dolazio kod nas, da obavezno ima jednu kontrolu. Na kraju izolacije mi smo procenjivali da li su pacijenti oporavljeni, jer oni to sami ne mogu da procene. Tako da jedino mi u Domu zdravlja vodimo evidenciju oporavljenih pacijenata. Ako je stanje pacijenata zahtevalo sekundarnu brigu, mi smo ih slali u Opštu bolnicu, u prijemnu ambulantu infektivnog odeljenja – objašnjava doktorka Višnjić.

Kako objašnjava, ponosna je na kolege, jer je u početku sve bilo izazov, ali prateći ponašanje virusa i lečeći ljude došli su do značajnih iskustava.

– Sad možemo da kažemo da svi mi, moje kolege i ja, iz kovid sistema imamo iskustvo koje će nam biti od neprocenjivog značaja u radu sa nekim novim virusima, jer virusi su tu, iskustva su uvek dobra, a ovo je neprocenjivo iskustvo. Cela situacija terala nas je na razmišljanje, da upotrebimo sve svoje znanje iz medicine koje smo stekli na fakultetu i tokom rada. Kad sve to primenite i vidite rezultate, da se pacijent oporavlja, da je dobro, to je izuzetan osećaj. Nakon svega, mi lekari iz Srbije možemo da podelimo naše iskustvo sa kolegama iz sveta, jer smo svi bili u istoj situaciji, delili smo isti zdravstveni problem i to je za sve međunarodno iskustvo. Zato poručujem svim našim građanima da se i dalje paze, da slušaju preporuke Kriznog štaba, kako bi se što pre vratili normalnom životu kakav smo pre imali – kaže dr Dragana Višnjić.

Ovaj tekst je napisan u okviru projekta Ublažavanje socijalnih i ekonomskih posledica pandemije COVID-19 u Srbiji, koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD) i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari