Dom za decu i omladinu „Petar Radovanović“ dobio je savremenu senzornu sobu, koja je namenjena mladima sa smetnjama u razvoju, za koju je novac u iznosu od 1, 2 miliona dinara obezbedio Međunarodni klub žena u Beogradu. Svečanom otvaranju sobe i obeležavanju 99 godina od osnivanja te ustanove prisustvovale su Sara Kirbi, predsednica tog kluba i supruga američkog ambasadora u Srbiji, Beatris Grozdanić, potpredsednica kluba, Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i užički gradonačelnik Tihomir Petković.


Senzorna soba poslužiće deci i mladima sa smetnjama u razvoju da razviju sva čula na osnovu svetlosnih, zvučnih i drugih podražaja u tom prostoru. Savremeni prostor koristiće 17 dece iz tog doma i to dva ili tri puta sedmično, a sa njima će raditi četiri osposobljena terapeuta. Podsetivši na to da je Dom „Petar Radovanović“, pre 99 godina, osnovao srpsko-engleski Crveni krst kao ustanovu za smeštaj ratne siročadi, Sara Kirbi je poručila da tom donacijom Međunarodni klub žena u Beogradu nastavlja tradiciju međunarodnog povezivanja sa tom ustanovom.

– Donacija je omogućena zahvaljujući podršci više od 40 ambasada i drugih, a sredstva smo prikupili tokom dobrotvornog bazara, koji organizujemo svakog decembra – objasnila je gospođa Kirbi i navela da je Međunarodni klub žena, za protekle četiti godine, donirao više od 400.000 evra ustanovama u Srbiji, te da je u decembru prošle godine, tokom navedenog bazara, prikupljeno 120.000 evra, od čega je deo poslužio za opremanje senzorne sobe u Užicu.

– Radujem se što ćemo u narednim nedeljama i mesecima moći da dodelimo pomoć i drugim dobrotvornim organizacijama širom Srbije – rekla je gospođa Kirbi. Ocenivši da u Srbiji postoji mnogo dece kojima je pomoć potrebna, Beatris Grozdanić, potpredsednica Kluba, istakla je da je ta organizacija, osim u Užicu, donirala senzorne sobe ustanovama u Stamnici i Ivanjici.

Zahvalivši se na donaciji, ministar Aleksandar Vulin je istakao da je dragocenu podršku otvaranju senzorne sobe u Užicu pružila i Elizabet Kuroki, supruga ambasadora Japana, a potom istakao da su „supruge diplomata na najlepši način dokazale da im je stalo do dece u Srbiji“.

Zaposlite moju sestru

Tokom razgovora ministra Vulina sa štićenicima Doma „Petar Radovanović“, jedan od štićenika je zamolio ministra da zaposli njegovu sestru, jer je ona, kako je rekao, diplomirala defektologiju i nigde ne radi. “ To je pravo pitanje. Videćemo“, uzvratio je Vulin, koji je bio zatečen pitanjem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari