Studentska unija Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin ovih dana najviše je bila angažovana oko pomoći brucošima prilikom upisa na fakultet, mada uvek najviše posla ima u periodu od oktobra do maja, objašnjava David Gilezan, predsednik Studentske unije TF Mihajlo Pupin, a u fokusu su teme poput poboljšavanja studentskog standarda i prava studenata.

Studentska unija Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin ovih dana najviše je bila angažovana oko pomoći brucošima prilikom upisa na fakultet, mada uvek najviše posla ima u periodu od oktobra do maja, objašnjava David Gilezan, predsednik Studentske unije TF Mihajlo Pupin, a u fokusu su teme poput poboljšavanja studentskog standarda i prava studenata.
– Tokom ove školske godine imali smo dve važna zadatka, oko kojih smo se angažovali. Reč je o dobijanju prava za renoviranje Sudentskog doma, u čemu smo uspeli, a druga bitka se vodi oko omogućavanja upisa brucoša u narednu godinu s prenetim ispitima i ona je još uvek u toku. Da to nije samo zrenjaninski problem govori i činjenica da takav zahtev postoji na svim univerzitetima, a verujemo da će rektorati imati sluha za to – objašnjava Gilezan.

Fakultet dobio akreditaciju

Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine donelo je odluku o akreditovanju zrenjaninskog Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin u oblasti tehničko-tehnoloških nauka, odnosno oblastima informatike, računarstva, politehnike, mašinstva i menadžmenta. Odluka o akreditaciji doneta je marta ove godine, ali je zvanično uručena zrenjaninskom fakultetu protekle nedelje. Fakultet Mihajlo Pupin upisan je u registar naučnoistraživačkih organizacija čime je stekao pravo vođenja naučnoistraživačkih projekata.

– Tehnički fakultet je u pripremama za akreditaciju ustanove i čini napore u ispunjavanju svih uslova. Jedan od najvažnijih uslova, prostor od četiri kvadratna metra koji mora imati svaki student tokom školovanja, biće najteže ispuniti. Ipak, akreditovanje u oblasti tehničko-tehnoloških nauka važno je za ovu ustanovu jer nas uskoro očekuje opšta akreditacija – kaže dekan Fakulteta profesor dr Momčilo Bjelica.

Na zrenjaninskom fakultetu školuje se 390 studenata. Odlukom i glasanjem studenata na svečanosti povodom dobijanja akreditacije proglašeni su najbolji profesor i asistent. Studenti su svoje poverenje ukazali profesoru dr Petru Hotomskom, predavaču matematike i asistentu Eleonori Desnici, koja predaje grafičke komunikacije. Glasanje za najbolje predavače održano je prvi put.

Prema njegovim rečima, Studentska unija pokušava i da izdejstvuje da se starijim generacijama studenata omogući da imaju bezuslovni upis, kako bi se izbegao vakuum između generacija koje studiraju. Za ovakav zahtev studenti nisu sigurni da će naići na podršku profesora. Inače, na Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu studira 3.192 studenta. Studentska unija ozvaničila je svoj, do tada nefromalni dvogodišnji rad, 3. juna 2002. godine od kada je i upisana u registar nevladinih organizacija i ima svoje postorije na fakultetu. Unija ima šest resora ili timova, resor sporta, studentskog standarda, kulture, prava studenata, nastave i nauke. Postoji i PR služba, a ukupno je aktivno oko 30 članova, dok odluke donosi njih 10. Kada je o poboljšanju uslova u Sudentskom domu reč, uz pomoć sredstava iz pokrajine i preko budžeta Studentskog centra Novi Sad ove nedelje treba da započne rekonstukcija tog objekta. Biće investirano 22 miliona dinara u kompletnu adaptaciju zgrade Studentskog doma, za obnovu spoljne i unutrašnje fasade, postavljanje nove instalacije, nabavku nameštaja i opremanje objekta Internet mrežom.
Vest koja se mogla čuti ovih dana na zrenjaninskom fakultetu jeste i da rukometna ekipa ubrzano trenira, kako bi predstavljala svoj grad na Rukometnom turniru studentskih ekipa u mestu Sant Estreves Estrovires kod Barselone od 18. do 26. jula. Prema rečima Dragoslava Dobrosavljeva, kapitena rukometnog tima, sportski rezultati na takmičenjima poslednjih godina nagoveštavaju da se situacija u sportu popravlja. Rukomeštaši su prethodnih godina osvajali treće mesto a sada se nadaju da će biti bolji. Treninzi se održavaju jednom nedeljno, pred takmičenje i češće a finansiranje predstavlja i dalje značajan problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari