Dom zdravlja Zrenjanin vakciniše protiv streptokokne pneumonije 1foto Nadica Jakovljev

Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” objavio je da raspolaže vakcinom protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije, Pneumovax 23.

Kako objašnjavaju u ovoj ustanovi, vakcina se daje u jednoj dozi i mogu da je prime osobe starije od 5 godina koje su u posebnom riziku, kod izabranog lekara ili na vakcinalnom punktu za masovnu vakcinaciju, u zgradi Stare specijalističke poliklinike u Zrenjaninu..

Pneumokokna bolest obuhvata neinvazivne bolesti kao što su zapaljenje srednjeg uha, sinusa, gornjih respiratornih puteva, pneumonija bez bakterijemije, i invazivne pneumokokne bolesti koje se manifestuju kao meningitis, septikemija, pneumonija udružena sa bakterijemijom i bakterijemija bez poznatog mesta infekcije.

U najvećem riziku od obolevanja su nevakcinisana deca uzrasta do pet godina, imunokompromitovane osobe i starija lica, osobe sa malignim oboljenjima i ostala lica starija od 65 godina.

Uzročnik se prenosi direktnim putem, kapljicama ili kontaktom sa respiratornim sekretom obolelog,

Najefikasnija mera prevencije je imunizacija dece određenog uzrasta i imunizacija osoba u vrlo visokom i visokom riziku, poručuju iz zrenjaninskog Doma zdravlja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari