Domaća "proizvodnja" Sputnjika i plasman i dalje enigma 1Foto: EPA-EFE/ANDREI POKUMEIKO

Tokom vikenda u Srbiju je stiglo 250.000 doza vakcina „sputnjik V“ ruskog instituta Gamaleja, koje bi u najkraćem roku, kako je najavljeno iz Vlade Srbije, trebalo da budu distribuirane po celoj Srbiji.

Prethodnih nedelja u domovima zdravlja po zemlji je bila nestašica ruske vakcine, tako da je 100.000 prve i 150.000 druge doze ove vakcine već trebalo da je raspoređeno po mestima gde su najpotrebnije.

„Vakcine su dopremljene iz fabrike Generijum u Vladimirskoj oblasti“, rekao je ministar bez portfelja Nenad Popović i dodao da su vakcine stigle u subotu uveče i da će biti transportovane u Torlak, odakle će u najkraćem roku biti distribuirane u centre za vakcinaciju širom Srbije.

Epidemiolog i član Ujedinjenih protiv kovida Zoran Radovanović podseća za Danas da se na Torlaku ne proizvodi, već pakuje vakcina, jer imamo mašinu za punjenje koju smo nabavili zbog gripa. „Proizvodnje nema, to je punjenje. Daleko smo mi od proizvodnje“, kaže Radovanović. Ako imamo, kako kaže, 1,5 milion vakcina, a sada uvozimo istu tu, da li to znači da je onda proizvodnja pukla ako je i postojala.

„To ustvari nije proizvodnja, već dobijamo vakcine u velikim pakovanjima, a onda ih razbijamo u pojedinačne doze“, napominje Radovanović. Bitno pitanje bi, ističe, moglo da bude i to ako je bilo proizvodnje, zašto je stala.

Pre nepune dve nedelje, ministar Popović je javnosti izneo i podatak da je Institut Torlak koji je još proletos počeo da proizvodi, odnosno pakuje rusku vakcinu, do sada spremio 1,5 miliona vakcina i da se očekuje da do kraja godine bude proizvedeno četiri miliona.

Zbog čega je onda Srbija, uprkos tome što je proizvela veliki broj doza ruske vakcine morala da uvozi nove doze koje nedostaju pitanje je na koje smo ostali bez odgovora i u Ministarstvu Nenada Popovića i u Institutu Torlak koji vakcine finišira. Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Danasu nisu odgovorili kada će „sputnjik V“ koji Torlak puni dobiti odobrenje i potrebne dozvole.

Farmakolozi i stručnjaci za javno zdravlje sa kojima smo razgovarali kažu da proces odobrenja nekog leka uvek traje dugo i da je u ovom slučaju dok se to ne desi Srbija morala da obezbedi snabdevanje gotovom vakcinom. Uvoz „sputnjika V“ iz Rusije zato je za neke logičan potez, ali nedovoljno jasno ostaje šta se dešava sa svim tim vakcinama proizvedenim na Torlaku.

Ministar Nenad Popović je još početkom septembra rekao da je Institut Gamaleja koji proizvodi „sputnjik V“ u Rusiji odobrio rusku vakcinu koja se puni na Torlaku i da se radi o 550.000 doza koje su proizvedene do 13. avgusta.

„Imamo 550.000 vakcina, 275.000 vakcina komponente 1 i 275.000 vakcina komponenta 2, spremnih za upotrebu ovde u Srbiji, s oznakom proizvedeno u Srbiji“, rekao je Popović tada za RTS.

S obzirom da je mesec i po dana kasnije Srbija morala da uvozi Sputnjik, očigledno je da doze pakovane u Srbiji nisu iskorišćene. Stručnjaci kažu da je bitno da nadležni kažu kada će Torlakova vakcina biti spremna, kao i da država mora da bude oprezna i u slučaju sa kineskom vakcinom, gde je najavljena čak i izgradnja fabrike koja bi proizvodila Sinofarm.

To što je ministar Popović rekao da je Rusija odobrila proizvodnju Sputnjika u našoj zemlji ne bi moralo da znači ništa, jer u našoj zemlji lek odobrenje može da dobije samo od domaće Agencija za lekove. Mnogo je pitanja bez odgovora, smatraju stručnjaci, a sve druge zemlje kojima je omogućeno da proizvode rusku i kinesku vakcinu, potpisale su klauzule da bez dozvole proizvođača ne mogu da izvoze u treće zemlje. Osim toga, lek ne može da izađe na tržište sa istim imenom – „sputnjik V“, već mora da se zove drugačije.

Na kraju, s obzirom na to da vakcinacija kod nas „posustaje“, odnosno da je sve manja potreba za vakcinama pitanje je i šta ćemo mi da radimo sa tim vakcinama koje proizvedemo?

Zastoj registracije u SZO

Ruska vakcina nije odobrena u EU, a tek je pre tri nedelje Rusija predala zahtev za prekvalfikaciju registracije u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Nadležni iz SZO tražili su od ruskog Instituta da dokumentaciju dopuni, kako bi mogli da uđu u taj proces. Pitanje nadležnima je i da li naša Agencija može da da odobrenje za proizvodnju vakcine, za koju ruski proizvođač nije imao adekvatnu dokumentaciju?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari