Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak predložila je Evropskom parlamentu da pozove Savet Evrope da suspenduje članstva Bosne i Hercegovine u toj organizaciji.


U amandmanu na rezoluciji o BiH, o kojoj će se poslanici EP izjasniti danas, Pak je predložila i da se suspenduje Prelazni trgovinski ugovor i obustave pretpristupni (IPA) fondovi za BiH, objavljeno je na sajtu EP. Doris Pak, koja je autorka rezolucije, podnela je takav amandman zbog izostanka napretka u primeni presude u slučaju „Sejdić-Finci“ i opšteg izostanka napretka u procesu integracije BiH u Evropsku uniju, objavljeno je na sajtu EP.

U Rezoluciji o napretku BiH navodi se izostanak napretka u ispunjavanju uslova za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uslova potrebnih za predaju kredibilne aplikacije za članstvo i dobijanje statusa kandidata. Da bi BiH napredovala na putu evropskih integracija, neophodno je da primeni odluku Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju „Sejdić-Finci“ kako bi predstavnicima nacionalnih manjina bilo omogućeno da se kandiduju na izborima za Predsedništvo BiH i državni Dom naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari