Došao da lično smeni nesposobne generale? Šojgu prvi put u Ukrajini od početka invazije 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruski ministar odbrane posetio vojnike koji učestvuju u ratnim operacijama u Ukrajini, ali nije saopšteno gde je bio i kada je tačno poseta bila

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prvi put od početka „specijalne vojne operacije“, kako zvanična Moskva naziva svoju invaziju na Ukrajinu, lično je posetio ukrajinsko ratište, saopštilo je u nedelju Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema pisanju lista Komersant, Šojgu je izvršio „inspekciju komandnih položaja” tokom koje su mu komandanti na terenu davali informacije o trenutnoj situaciji i operacijama koje je izvela ruska vojska. Nije rečeno kada je tačno Šojgu bio u poseti niti gde se tačno nalazio u Ukrajini.

U saopštenju se navodi da je odlikovao nekoliko državnih odlikovanja vojnicima koji su „pokazali herojstvo i nesebičnost u izvršavanju borbenih zadataka“, ali nije naveo imena tih ljudi.

Ruska strana nije iznela nove podatke o broju žrtava među svojim vojnicima, a Komersant podseća da je poslednji put takav podatak iznet 25. marta, kada je rečeno da je 1.351 vojnik poginuo, a 3.825 povređeno.

Informacija o Šojguovom obilasku ratišta dolazi dan nakon što su Britanci u svom redovnom obaveštajnom biltenu objavili da je došlo do velikih promena u lancu komandovanja na terenu i da je među smenjenim generalima Aleksandar Dvornikov, koji je svojevremeno postavljen za glavnog operativca u invazija.

Sergej Surovikin je navodno imenovan za novog glavnog komandanta. Za sada je nejasno da li je poseta ministra odbrane direktno povezana sa ovim navodnim smenama.

Rusija, koja je izvršila invaziju na susednu zemlju pre više od četiri meseca, trenutno fokusira napade na istočne ukrajinske regione Lugansk i Donjeck, iako je u nedelju na meti bio i Kijev.

U subotu je gradonačelnik Severnog Donjecka saopštio da su ruske snage „potpuno zauzele” grad.

Ranije su separatisti saopštili da su ruske i proruske snage ušle i u Lisičansk, a da se u tom gradu, nedaleko od Severnog Donjecka, vode ulične borbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari