Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je juče doživotne zatvorske kazne za sedmoricu oficira Vojske Republike Srpske, optuženih za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima u Srebrenici i Žepi u leto 1995. godine. „Za ove optužene ne postoji druga kazna osim doživotnog zatvora“, rekao je tužilac Piter Mekloski na kraju završne reči.

Za genocid u Srebrenici optuženi su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin i Vinko Pandurević, a za zločine protiv čovečnosti Radivoj Miletić i Milan Gvero. Izlažući završne argumente, tužioci su prošle nedelje tvrdili da su dokazali krivicu svih optuženih za ubistvo više od 7.000 Muslimana, te proterivanje žena i dece iz Srebrenice u danima pošto je VRS zauzela enklavu, 11. jula 1995.

Po optužbi, do sada je identifikovano oko 6.000 žrtava tog masovnog ubistva, a većina tela je ekshumirana iz masovnih grobnica u okolini Zvornika. U nastavku jučerašnjeg zasedanja, odbrana prvooptuženog Vujadina Popovića, u kritično vreme oficira za bezbednost Drinskog korpusa VRS, zatražila je od sudskog veća da on bude oslobođen po svim tačkama optužnice.

Branilac Zoran Živanović tvrdio je, u završnoj reči, da tužioci tokom trogodišnjeg suđenja nisu dokazali Popovićevu krivicu van svake sumnje. Kao lažan, Živanović je odbacio iskaz svedoka Momira Nikolića, sadašnjeg oficira VRS, da mu je Popović 12. jula 1995. rekao da će muslimanski zarobljenici iz Srebrenice biti streljani. Nikolić je 2003. priznao krivicu za zločine u Srebrenici, a Tribunal ga je osudio na 20 godina zatvora.

Prema rečima Popovićevog branioca, lagao je i zaštićeni svedok, takođe pripadnik VRS, koji je tvrdio da je Popovića 14. jula 1995. video na poprištu masovnog streljanja zarobljenih Muslimana u Orahovcu.

– Svedok je opisao Popovića kao ‘visokog i zgodnog’, a Popović nije ni visok, ni zgodan – kazao je Živanović, izazivajući smeh u sudnici. Završne reči na suđenju koje je počelo u julu 2006. biće nastavljeno danas, kada će sudsko veće predsedavajućeg Karmela Ađijusa saslušati argumente odbrane drugooptuženg Ljubiše Beare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari