Dozvoljena dnevna plovidba 1Sava Foto: printskreen

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture danas je dalo odobrenje lučkim kapetanijama da, usled poboljšanja stanja sa ledom i hidrometeoroloških uslova, ukinu zabranu i dozvole dnevnu plovidbu na delovima Dunava i Save.

Lučke kapetanije od danas su dozvolile plovidbu od 7.00 do 17.00 časova, uz obavezno podnošenje izveštaja o kretanju brodova, budući da se Dunavom i dalje kreću sante leda.

Ministarstvo je, preko lučkih kapetanija u Bezdanu, Apatinu i Novom Sadu, danas ukinulo obustavu plovidbe na Dunavu od Bezdana do Sremske Kamenice (od 1.427 do 1.260 rkm) i od Luke Beograd do Ušća (1168+000 do 1170+000), kao i duž Save u Srbiji.

Na ovaj način omogućen je nesmetan rad brodarskim kompanijama na navedenim sektorima Dunava, kao i na Savi, pod uslovima propisanim u saopštenju brodarstvu, kao i rad Luke Bogojevo i Luke Bačka Palanka, pristaništa u Sremskoj Mitrovici i Šapcu, kao i delimično Luke Beograd.

Ministsrstvo skreće pažnju svim učesnicima u plovidbi da pri prolasku kroz navedeni sektor reke Dunav obrate posebnu pažnju prilikom plovidbe i manevrisanja, podese gabarite (dužinu, širinu i gaz plovila) i smanje brzinu plovidbe, poštujući pravila plovidbe u cilju zaštite ljudskih života, materijalnih dobara, životne sredine i bezbednosti plovidbe.

Upozoravaju se i zapovednici brodova i sastava, starešine plovila, kao i ostali zainteresovani učesnici u plovidbi, da se Dunavom, na nekim sektorima, i dalje kreću ledene sante, da se uz obale još nalaze veće količine leda, da postoji mogućnost odvajanja santi od obala, kao i da plovni put nije obeležen plovećim oznakama koje su zbog leda uklonjene.

Zabrana plovidbe je i dalje na snazi za sve brodove koji imaju nameru da plove izvan naznačenog sektora, kao i za sve vrste čamaca i malih plovila, zbog plovećeg leda i ledostaja.

Svaki prekršaj odredaba ovog saopštenja brodarstvu smatraće se prekršajem u unutrašnjoj plovidbi i kazniće se u skladu sa odredbama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama („Službeni glasnik RS“, br. 73/10, 121/12, 18/15, 96/15 – dr. zakon, 92/16 i 104/16 – dr. zakon), sapštilo je Ministarstvo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari