Dragan Marković Palma: Platićemo prevoz za sve one koji imaju stvarne putne troškove 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Bura oko tužbi radnika Javnog preduzeća Standard iz Jagodine za neisplaćenje troškove prevoza se ne smiruje. Dok advokat dela radnika Momčilo Vukosavljević ističe da su radnici dobili pravosnažne presude i da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o radu i kolektivnom ugovoru, Dragan Marković Palma kaže da nije bilo zastrašivanja radnika i da će platiti prevoz svima koji imaju realne troškove.

Radnici JP Standard iz Jagodine tužili su poslodavca za neisplaćene troškove prevoza od 2019. godine.

Oko 150 radnika je do sada tužilo firmu, a veliki broj tužbi je već pravosnažno i radnicu su naplatili deo potraživanja, za 2019. i 2020. godinu.

Advokat dela radnika Momčilo Vukosavljević za Danas ističe da je sve urađeno u skladu sa zakonom, odnosno da su izvođeni materijalni dokazi, saslušani svedoci i veštaci ekonomsko-finansijske struke.

– Radnicu su tužili firmu za period za koji im trošak nije isplaćen. Zakonom o radu, ugovorima o radu, kao i članom 24 posebnog kolektivnog ugovora za javna preduzeća, čiji je osnivač grad Jagodina, od 6. februara 2017. godine, regulisano je pitanje naknade troškova prevoza zaposlenih. Oni imaju pravo za naknadu troškova za dolazak i odlazak sa posla u visini mesečne pretplatne karte, ističe Vukosavljević.

Govoreći o besplatnom prevozu koji je Jagodina uvela 2019. godine, naš sagovornik ističe da veoma mali broj ljudi koji je tužio preduzeće živi na teritoriji Jagodine.

– Radnici koji su tužili uglavnom žive u nekom selu u okolini Jagodine, koji putuju po desetak kilometara u jednom pravcu do mesta rada. Oni uopšte nemaju obezbeđen prevoz jer rade u smenama po 12 ili 24 sata i ne uklapaju se u taj besplatan javni prevoz koji postoji u Jagodini. Poslodavac im nije obezbedio prevoz do mesta rada, tako da oni dolaze sopstvenim prevozom, taksijem, biciklom ili ih doveze neko od rođaka. Tako da se ne radi o zloupotrebi tog prava na putni trošak, već o zakonskom pravu radnika, ističe naš sagovornik.

On dodaje je sve rađeno po pravilima struke, da su presude već izvršne i da je deo radnika već naplatio svoja potraživanja i tuže za sledeći period za koji nisu plaćeni.

Najviše ima onih koji rade u smenama do 22 časa uveče ili su radnici Zelenila koji noću čiste ulice i poslodavac im nije obezbedio prevoz, a ne uklapaju se u besplatan javni prevoz.

Za Dragana Markovića Palmu, predsednika Skupštine Jagodine, takođe, ne postoji sumnja da takvim radnicima treba platite prevoze troškova.

On je za Danas istakao da će naknada prevoza biti plaćeni svima koji imaju realan trošak.

Međutim, objasnio je da je JP Standard dobio 30 tužbi od radnika koji žive u Jagodini na 400 metara od mesta rada.

– Sud donosi odluke na osnovu sudske prakse. Materijalni dokaz da neko ne živu u gradu je ili račun za gorivo ili za taksi koji te vozi. Takve račune mogu da donesu i ovi iz grada, a žive na 400 ili 500 metara od mesta rada, kaže Marković.

On je za Danas demantovao navode da je zastrašivao i vršio pritisak na radnike da povuku tužbe ili da, ukoliko su one postale pravosnažne, vrate novac preduzeću.

– Postoji video sa tog sastanka. Nikoga nisam zastrašivao samo sam preneo realnu situaciju. Oni koji hoće da povuku tužbe, hoće, oni koji neće, mi na njih ne možemo da utičemo. Ali treba da se zna da JP Standard sada nema para da isplati sve te tužbe. Oni tuže firmu za 100.000 dinara po jednoj godini. Zato je na sastanku rečeno da na taj način ugrožavaju poslovanje preduzeća, zaključuje Marković.

On je dodao da grad u 70 posto slučajeva za sve poslove, za koje JP Standard ima potrebnu mehanizaciju, angažuje ovo preduzeće i da oni do “novih” para ne mogu da dođu.

Marković navodi i da poslednji polazak do sela u Jagodini ide u 22 sata, pa je tako i onima u drugoj smeni obezbeđen prevoz.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari