Radnici JP Standarda tužili svoju firmu zbog neisplaćenog novca za prevoz od 2019. godine 1Foto: V. G.

Radnici Javnog preduzeća Standard iz Jagodine tužili su svog poslodavca zbog neisplaćenih troškova za prevoz od 2019. godine.

Kako je za Danas istakao Petar Jovanović, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Jagodini, oni su se za rešavanje ovog problema prvo obratili svojim sindikatima i direktoru preduzeća Draganu Lukiću, ali pošto problem nije rešen, presavili su tabak i tužili firmu.

Od ukupno 150 tužbi, do sada je stiglo oko 70 rešenja o izvršenju, pa je JP Standard dužan da radnicima isplati troškove za prevoz koji su garantovani Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, kao i troškove sudskog postupka i pripadajuće kamate.

Kako navodi Jovanović, sve je to naišlo na veliko nezadovoljnstvo lokalne vlasti koja je 8. avgusta održala sastanak sa rukovodiocima radnih jedinica JP Standard.

– Na tom sastanku, na kome je predsedavao Dragan Marković Palma, traženo je da zaposleni koji su tužili JP Standard povuku tužbe, a da oni, kojima su presude postale pravosnažne i koji su već naplatili svoja potraživanja, “dobrovoljno” vrate taj novac uplatom na blagajni tog javnog preduzeća, ističe Jovanović.

On dodaje, da je na sastanku rečeno da bi, zbog tužbi, radnicima mogle da budu smanjene plate ili da bi se ostalo bez sredstava za plate, kao i da može doći do reorganizacije firme tako što bi se deo poslova i radnika ustupio privatnom sektoru.

Sagovornik Danasa objašnjava da je sve počelo 2019. godine kada je lokalna samouprava donela odluku da će gradski i prigradski prevoz u Jagodini za sve građane ovog grada biti besplatan.

Tom prilikom Dragan Marković Palma, tada predsednik Skupštine opštine, izjavio je da “niko od poslodavaca neće ukinuti prevoz i putne troškove”, već će ih svi zaposleni imati kao i do tada.

Danas je pokušao da stupi u kontakt sa nekim od radnika JP Standard, ali niko nije želeo čak ni anonimno da govori, jer bi kažu, to odmah izazvalo otpuštanje sa radnog mesta i u najmanju ruku sukob sa prvim čovekom Jagodine.

– Tražimo od koalicije JS i SNS da pod hitno isplate putne troškove radnicima Standarda, Gradske uprave, radnicima u prosveti i svim drugima kojima se duguje po ovom osnovu, a koji ne smeju niti da tuže, niti da traže, svoje putne troškove, ističe Jovanović.

Takođe, iz Demokratske stranke u Jagodini traže i da se otkaže najavljeno putovanje u Paraliju 26. avgusta i da se taj novac iskoristi za isplatu putnih troškova radnicima JP Standard.

Danas je pokušao da komentar o tužbama za troškove prevoza dobije i od direktora JP Standard Dragana Lukića, koji je u telefonskom razgovoru obećao da će nam odgovoriti na pitanja, čim dođe ukancelariju.

Međutim, kasnije je isključio telefon i nije se javljao na pozive.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebbnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari