Radnik jagodinskog JP Standard: Traže da vratimo novac preduzeću 1Foto: Nenad Stevanović/Wikipedia

– Odlučio sam se da govorim jer mi je prekipelo. Imam ja staža u ovoj firmi i od kada je Dragan Marković Palma došao na vlast sve je isto. U firmi se gomilaju nestručni radnici, zaposleni po političkoj liniji, koji imaju veliki koeficijent i plate od po 100.000 dinara, a nama nemaju da isplate putne troškove.

Ovako počinje priču za Danas jedan od radnika Javnog preduzeća Standard iz Jagodine, koji je svog poslodavca tužio za neisplaćene putne troškove od 2019. godine.

On objašnjava da je kašnjena u isplati putnih troškova bilo još i tokom 2018.

Kako kaže, malo su plaćali, malo nisu, ali od kad je 2019. uveden besplatan prevoz za sve građane na teritoriji Jagodine, JP Standard je to iskoristio kao argument da radnicima ne isplaćuje troškove prevoza koji su garantovani Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom koji je potpisan u ovom preduzeću.

– Mi smo nekoliko puta slali dopis direktoru i sindikatima sa zahtevom da se putni troškovi isplate, naročito onim ljudima koji na posao dolaze iz sela u okolini Jagodine. Postoji dokaz da su oni te zahtevi primili, uredno su zavedeni u firmi. Međutim, nikada nismo dobili odgovor. Posle toga zna se šta sledi, presavili smo tabak i tužili firmu.

JP Standard do sada je tužilo oko 150 zaposlenih i, po rečima našeg sagovornika, svi su ih dobili na sudu.

Neki tek prvostepeno, ali mnogima su presude pravosnažne i naplatili su potraživanja za 2019. i 2020. godinu. Sada slede tužbe za 2021.

Naš sagovornik kaže, da se ne radi o malom novcu, jer sa kamatama i sudskim troškovima za te tri godine radnici mogu da dobiju i blizu pola miliona dinara.

Povodom tužbi radnika JP Standard u Jagodini su tokom avgusta održana dva sastanka kojima je presedavao predsednik Skupštine Dragan Marković Palma.

Na njima je, kaže sagovornik Danasa, od radnika traženo da povuku tužbe, a od onih koji su svoja potraživanja naplatili da novac vrate preduzeću.

– Ja sam bio samo na drugom sastanku, koji je održan u ponedeljak, 15. avgusta. Dragan Marković Palma je govorio kako zbog tužbi neće biti novca da se isplate plate, kako će deo poslova preduzeće morati da ustupi nekim privatnim firmama, a rekao je i da će nama svakog meseca od plata odbijati novac koji smo dobili presudama. To se još uvek nije desilo, ali ja jedva čekam da i to urade, pa ponovo da ih tužim.

Naš sagovornik ističe da direktnih pretnji na sastanku nije bilo.

Da je Marković počeo govor rečima da ni na koga ne vrši pritisak i da svi mogu slobodno da se jave za reč, ali da to niko nije uradio, jer bi, kaže, sam sebe zakopao.

Zatim se pristupilo glasanju ko od radnika je zadovoljan radom lokalne samouprave.

– Ne razumem šta je bila poenta tog sastanka. To bi bilo kao da sam ja ubio čoveka i skupim 200 ljudi koji će da glasaju da nisam kriv, a sud je već presudio da sam kriv. Na tom sastanku je bilo stotinak ljudi, uglavnom onih koji nisu tužili firmu, a u Standardu radi 380 ljudi. Dakle nisu svi zadovoljni radom preduzeća i lokalne samourave.

Naš sagovornik ističe da, iako Marković kaže da on ne vrši pritisak, to je klasičan mobing, jer priče o smanjenju plata deluju na radnike, među kojima vlada atmosfera straha.

To je jedan od razloga što niko neće javno da nastupi, jer se plaši za svoje radno mesto.

– Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim šta bi se desilo kada bih javno nastupio. Ili bih dobio direktorsko mesto da bi me ućutkali ili bi mi, ako bih nstavio, dali otkaz. Oni imaju ugovore sa neki firmama o razmeni radnika, verovatno bi me poslali na drugo radno mesto, sa lošijim uslovima za rad, sve dok ne dam otkaz sam.

Naš sagovornik objašnjava da su ih šefovi već pitali da li žele da vrate novac. On je rekao da ne želi i spreman je da ide do kraja sa tužbama ma kako se sve završilo.

– Palma je izjavio da će svima, koji imaju realne troškove isplatiti prevoz, ali ja njemu ništa ne verujem. On je, kada je uveo besplatan javni prevoz, izjavio da to neće da utiče na nas radnike, da će preduzeća uredno da isplaćuju putne troškove, pa vidimo šta se posle desilo. Kažu, tužili su i radnici koji žive 500 metara od firme, ali to nije naš problem. Neka direktor utvrdi gde ko živi. Mada po zakonu i oni imaju pravo na isplatu putnih troškova, zaključuje sagovornik Danasa.

Da podsetimo, javnost je upoznata sa problemima u JP Standard kada je Gradski odbor Demokratske stranke u Jagodini izdao saopštenje o tužbama radnika i navodnim pritiscima koji se na njih vrše da iste povuku i vrate novac preduzeću.

U izjavi za Danas Dragan Marković Palma je istakao da će svim radnicima koji imaju realne putne troškove oni biti isplaćeni.

Povodom navoda o zastrašivanju radnika Marković je istakao da nije vršio pritisak na radnike, već da im je samo objasnio realnu situaciju, jer firma nema novca da isplati sva ta potraživanja i da će zbog toga biti ugroženo njeno poslovanje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari