Dragiša Binić: Brz na lopti i na jeziku 1photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Teško da postoji još neko u ovom podneblju a i šire čija je biografija toliko koloritna i „filmska“. Fudbaler koji je bio prvak Evrope, sportski direktor i predsednik u klubovima, funkcioner Saveza koji je od istog kažnjavan zbog izjava, politički aktivista i narodni poslanik, preživeo je pokušaj atentata i teško ranio napadača, sa tri žene ima troje dece, i otvoreno priča o nameštaljkama u srpskom fudbalu.

Dragiša Binić koji je pre zamalo 61 godinu rođen u Golubovcu kod Trstenika, dospeo je ovih dana u žižu javnosti jer je pozvan na informativni razgovor u tužilaštvu zbog izjava u jednom intervjuu da je znao za jednu nameštaljku u srpskom fudbalu, čak pokušao da je osujeti, ali i da to nije izuzetak jer svi imaju neke „kombinacije“.

A medijsku pažnju izazivao je oduvek, delom zbog svoje prirode, a verovatno što mu je to i prijalo. Igrao je dve sezone u Crvenoj zvezdi gde je radila čuvena veza „Pikse-Bina“, otišao u pečalbu, a zatim postao tek drugi igrač u istoriji kluba, posle Dragana Džajića, koji se u Zvezdu vratio iz inostranstva.

Odigrao je u sezoni 90/91 svih devet utakmica u pohodu na osvajanje Kupa šampiona, dao dva gola, i pogodio drugi penal u finalu protiv Olimpika. Ostalo je zabeleženo i da je dao najbrži gol u istoriji „večitih derbija“, u 45. sekundi na ‘Marakani’ 1991. godine. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je tri utakmice i postigao jedan gol.

Bio je sportski direktor u Arkanovom Obiliću, član Stranke srpskog jedinstva i posle izbora 2000. godine, postao je narodni poslanik. Nije se previše isticao u skupštinskim klupama, ali jeste kao predsednik kruševačkog Napretka jer je bio verovatno jedini čelnik kluba protiv koga su igrači napisali peticiju. Za vakta Slaviše Kokeze bio u Izvršnom odboru FSS zadužen za regularnost takmičenja, što je mnoge tad šokiralo zbog sećanja na „regularnost“ ondašnje titule prvaka Obilića. I od istog tog FSS u to vreme kažnjen je sa 150.000 dinara zbog neprimerenih izjava.

Još 2004. preživeo je pokušaj ubistva kada je na njega pucano ispred kuće u Višnjičkoj banji dok je izlazio iz svog „poršea 911“. Binić je uzvratio vatru i teško ranio napadača što je pomoglo policiji da ga brzo identifikuje. Do javnosti nikad nisu stigli motivi za taj pokušaj.

Za Binića su vezane i mnoge anegdote i „legende“. Od antologijskog „Pikse, centriši na prvu, šatro“ što je navodno viknuo svom saigraču, preko priče da je mlađanom Siniši Mihajloviću iz zezanja pretio pištoljem i čak opalio „ćorak“, do trača da se ne baš pristojno igrao sa peharom Kupa šampiona.

Otac je dva sina od kojih je stariji Vladan igrao fudbal i ćerke Barbare kojoj je kuma Svetlana Ražnatović. „Sa bivšim ženama sam u dobrim odnosima, a svu decu jednako volim“, rekao je jednom prilikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari