Drago Kekanović: Prvi "Beogradski pobednik" 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Nova domaća književna nagrada „Beogradski pobednik“ dobila je juče svog prvog laureata – pripala je Dragu Kekanoviću, srpskom piscu iz Zagreba, za roman „Privrženost“.

Uoči jučerašnjeg proglašenja prvog „Beogradskog pobednika“, ovaj Kekanovićev istorijski roman o prvom doseljavanju Srba u Hrvatsku u 14. veku i nastajanju prvih srpskih knjiga na ovom prostoru, preksinoć je predstavljen u Narodnoj biblioteci Srbije u okviru promocije najnovijih izdanja SKD Prosvjeta iz Zagreba, u čijem su se „beogradskom“ izboru našle i „Ruže pod ledom“ Mirka Demića, kao i pesničke knjige „Rani radovi“ Đorđa Nešića.

Nagrada „Beogradski pobednik“, koju dodeljuje Biblioteka grada Beograda u saradnji sa Skupštinom grada, Kekanovićevoj „Privrženosti“ donela je status „najvrednijeg dostignuće u oblasti književnosti“ za 2021, a autoru novčani iznos od 10 hiljada evra.

Toliko je „teška“ i 68 godina stara NIN-ova nagrada, koju je u istoj kategoriji za 2021. krajem januara dobila Milena Marković, čija su „Deca“ sa još četiri romana bila u najužoj konkurenciji za „Beogradskog pobednika“ sa nagrađenim Kekanovićevim delom.

Pripovedač, romanopisac, dramski pisac i, kako se u njegovoj zvaničnoj biografiji posebno ističe, „neosporni intelektualac“, Drago Kekanović (1947) rodom je iz Bratuljevaca u zapadnoj Slavoniji.

Školovao se u Požegi,  Osijeku i Zagrebu, gde se posle završene srednje tehničke škole ipak opredelio za studije jugoslovenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu.

Njegove književne teme vezane su za prostor Slavonije i Zagreba.

Uglavnom piše o srpskim, ali i hrvatskim sudbinama, raspadu ličnih, porodičnih i nacionalnih vrednosti u turbulentnom 20. veku na ovim prostorima, mada u retkim intervjuima tvrdi da „ne zna da li će ikada smoći snage da piše o ratu u Hrvatskoj1991. godine“.

Do sada je objavio više zbirki priča i romana za zagrebačke i poljske izdavače, kao i za Kairos iz Sremskih Karlovaca.

Pre jedne decenije dobio je književnu nagradu „Svetozar Ćorović“ za roman „Veprovo srce“, koji je 2013. proglašen i za Vitalovu knjigu godine.

Te iste 2013. knjiga mu je donela i „Andrićevu nagradu“, koja se godišnje dodeljuje za najbolju zbirku priča napisanu na srpskom jeziku.

Književni kritičari svrstavaju ga među najbolje savremene srpske pisce u Hrvatskoj, ocenjujući da se sa njegovom prozom prepliće pesnički ritam.

Kao prvi dobitnik „Beogradskog pobednika“ Drago Kekanović juče se oglasio video-porukom, naglasivši da mu ova čast „znači privrženost koja mu je iskazana“, na čemu se posebno zahvalio žiriju i Biblioteci grada Beograda. Nagradu je u njegovo ime u Skupštini grada Beograda primio Čedomir Višnjić, direktor izdavačke kuće SKD Prosvjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari