Drakonske kazne za one koji na hrvatskoj granici imaju više od dve pakle cigara 1

Pravilnik o unosu robe u Hrvatsku u ličnom prtljagu za koji se ne plaća uvozna dažbina i dalje izaziva mnoge nedoumice među građanima koji nisu upoznati sa propisima pa se tako dešava da pojedini putnici bivaju kažnjeni zato što su kod sebe imali previše kuhinjskih krpa ili cigara, piše hrvatski Večernji list.

Večernji list prenosi da je nedavno kažnjena putnica jer je u automobilu nosila 15 kuhinjskih krpa.

U vozilu su bili predmeti za domaćinstvo i pet paketa kuhinjskih peškira, u svakom po tri peškira. Ukupna vrednost nije poznata, ali je, prema carinskim propisima, iznos verovatno veći od dozvoljenog za ličnu upotrebu, pa je platila kaznu od 300 evra, a krpe su oduzete.
Slična situacija desila se putniku iz BiH koji je kod sebe imao šest kutija cigara zbog čega je morao da plati kaznu od 540 evra.

Večernji list piše da je od 1. januara 2021. godine stupio na snagu novi propis o oslobađanju od PDV-a i akcize za robu koja se uvozi u ličnom prtljagu lica koja putuju iz trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu.
Tako da sada umesto deset paklica cigareta, koje su bez plaćanja carine mogli da ponesu u ličnom prtljagu, preko granice mogu da prenesu samo dve paklice.

Prilikom unošenja robe na carinsko područje EU u ličnom prtljagu putnika, oslobađanje od uvoznih dažbina odnosi se na sledeće količine akciznih proizvoda na duvan: 40 cigareta, 20 cigarilosa (cigarilosima se smatraju cigare neto mase do tri grama po komadu), deset cigara, 50 g duvana za pušenje, 50 g zagrejanog duvanskog proizvoda, deset mililitara e-tečnosti i 50 g novih duvanskih proizvoda.

Za one koji žive u pograničnom pojasu Republike Hrvatske i susjednih trećih zemalja ili radnike na istim područjima vrijede još stroža pravila.

Naime, dozvoljeno im je da nose samo 25 cigareta.

Brojni pušači iz pograničnog područja, ali i iz udaljenijih mjesta, često su dolazili u prekograničnu kupovinu u BiH upravo zbog nižih cijena cigareta i duvanskih proizvoda. Zbog navedenih ograničenja i strogih graničnih kontrola, rizik je prevelik, a kazne prestroge za prenošenje preko granice više od dozvoljene količine cigareta.

Kada je reč o alkoholnim pićima, dozvoljeno je uneti 16 litara piva, četiri litra vina i dva litra alkoholnih pića koja imaju manje od 22 odsto alkohola, odnosno jedan litar jačeg alkoholnog pića.

Pored cigara i alkohola ograničenja postoje i za meso i mleko čije je unošenje zabranjeno.

Dozvoljeno je uneti 20 kilograma sveže, sušene, kuvane, usoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji ​​po osobi. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porekla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, puževo meso ili žablji krakovi, dozvoljeno je unošenje do dva kg po osobi. Možete uneti do pet kg svežeg voća i povrća, osim krompira, navodi Večernji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari