DRI: Apatinski komunalac nezakonito, preko privatnih agencija, "pokrivao" manjak zaposlenih 1Trg Slobode u Apatinu, foto: Wikipedia.org

JKP Naš dom iz Apatina prekinulo je saradnju sa dva privatna preduzeća za koje je Državna revizorska kuća utvrdila da je nezakonita, objavljeno je u ovogodišnjem postrevizionom izveštaju o merama ispravljanja nepravilnosti u 2019. i 2020. godini.

Kako se navodi na portalu SoInfo, jedna od dve agencije je samo tri dana nakon prekida berićetne saradnje otišlo u „privremeni prekid”.

„Državna revizorska kuća je između ostalog našla da je JKP Naš dom pribavljalo više usluga bez primene Zakona o javnim nabavkama, angažovalo fizička i pravna lica mimo Zakona o radu. Najznačajnija nepravilnost utvrđena je u saradnji sa privatnim agencijama DIV i YUS iz Apatina“, navodi se.

Javno komunalno preduzeće je na mesečno angažovalo u proseku 55 lica preko dva privredna društva sa kojima ima zaključene ugovore i kojima je isplaćen ukupan iznos od 47,02 miliona dinara, a da pri tome nisu bili ispunjeni uslovi koji su propisani odredbama Zakona o agencijskom zapošljavanju, utvrdila je DRI.

Ispravljajući ovu nepravilnost, „Naš dom” je odgovorio da nakon preispitivanja, ugovori sa pomenutim dobavljačima neće biti produžavani u 2022. godini, odnosno da je svaki vid saradnje prekinut zaključno sa 27. januarom 2022. godine.

Apatinsko JKP je saradnju sa agencijama za angažovanje sezonskih radnika opravdao nedostatkom zaposlenih, te da će tokom 2022. godine nastaviti da, pored 88, zakonskim putem traži saglasnost za još 21 radnika.

Zanimljivo je da je 5. februara ove godine, samo tri dana nakon što je JKP Naš dom odgovorio državnoj revizorskoj instituciji da je doneta odluka da se prestane sa svakim vidom saradnje sa dva navedena privredna društva – PR agencija YUS, u vlasništvu tridesetdvogodišnjeg Marka Miljevića, koja je tokom saradnje sa lokalnim komunalcem udesetostručilo svoje poslovne prihode – otišlo u privrememni prekid, pokazuju podaci Agencije za privredne registre.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari