"Otklonićemo sve nepravilnosti u poslovanju u najkraćem roku": Šta su utvrdili revizori u klinici "Dr Laza Lazarević"? 1Foto: R. Marković

Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, koju je do juna 2023. godine zastupala v.d. direktorka dr Ivana Stašević Karličić, zaključila je ugovor o autorskom delu sa v.d. direktorkom ove klinike, odnosno – sama sa sobom. Po osnovu tog ugovora, klinika joj je isplatila 349.000 dinara na ime honorara. Ovo je samo jedna stavka izveštaja o poslovanju te zdravstvene ustanove 2022. godine koju su utvrdili državni revizori.

Državna revizorska institucija (DRI) pre nekoliko dana objavila je izveštaj o reviziji finasijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ za tu 2022. godinu na 187 strana, a obrazlažući u čemu je nepravilnost gore pomenutog ugovora, oni su naveli:

„Klinika koju je zastupala v. d. direktora zaključila je ugovor o autorskom delu sa v. d. direktora u svojstvu glavnog istraživača suprotno odredbama Zakona o obligacionim odnosima, imajući u vidu da u navedenom obligacionom odnosu ne postoje dve strane“.

Laza
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Prema istim informacijama, klinika je zaključila sa Ministarstvom zdravlja ugovor o finansiranju poslova za sprovođenje studije „Prevalencija mentalnih poremećaja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva Republike Srbije“ kojim su toj zdravstvenoj ustanovi obezbeđena sredstva u iznosu od 8.766.000 dinara za nabavku potrošnog materijala i angažovanje kadra za sprovođenje studije.

DRI o odluci

„V. d. direktora Klinike donela je odluku kojom su određeni istraživači u navedenoj studiji kao i kodizajneri studije, a potom je klinika sa ovim licima zaključila ugovore o autorskom delu kojima su uređena prava i obaveze klinike (kao naručioca) i autora, lica angažovanog za sprovođenje studije. Klinika je isplaćivala honorar licima sa kojima je zaključila ugovore o autorskom delu po dostavljanju njihovih tromesečnih izveštaja o realizaciji studije i u 2022. godini izvršila rashode po tom osnovu u iznosu od 1.571.000 dinara. Utvrđeno je da je Klinika koju je zastupala v. d. direktora zaključila Ugovor o autorskom delu sa v. d. direktorom klinike, koja je u predmetnoj studiji imenovana za glavnog istraživača. Klinika je na ime honorara utvrđenog navedenim ugovorom glavnom istraživaču – v. d. direktora klinike u 2022. godini isplatila 349 000 dinara“, navode, između ostalog, revizori u svom izveštaju.

Kako su naveli iz DRI u svom izveštaju, u postupku revizije utvrđeno je i da klinika zaključila ugovor o delu za sprovođenje muzikoterapije za pacijente i po osnovu isplate naknada angažovanom licu za obavljanje navedenog posla izvršila rashode u iznosu od 36.000 dinara.

Prema istim podacima, klinika nije prezentovala izveštaje o obavljenom poslu overene od strane izvršioca posla i odgovornog lica klinike, koji predstavljaju dokaz da je ugovoreni posao obavljen, kao osnov za izvršeni rashod.

DRI: Imenovanje samo na šest meseci

U izveštaju stoji da je vršilac dužnosti direktora ove klinike Vlada Srbije imenovala 22. avgusta 2017. godine i to na period od šest meseci, kao i da je taj period istekao 22. februara 2018. godine.

„Vršilac dužnosti direktora nastavila da obavlja dužnost direktora posle isteka šestomesečnog perioda na koji je imenovana. Upravni odbor klinike nije raspisao javni konkurs za direktora u propisanom roku pre isteka mandata vršioca dužnosti direktora. Dalje je utvrđeno da UO klinike ima veći broj članova od propisanog, kao i da je istima istekao četvorogodišnji mandat. Nadzorni odbor klinike ima manji broj članova od propisanog broja kojima je, takođe, istekao četvorogodišnji mandat. Utvrđeno je da Nadzorni odbor nije održao nijednu sednicu u toku 2022. godine. Osnivač nije imenovao Upravni odbor i Nadzorni odbor klinike u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti“, ukazali su revizori u svom izveštaju.

Kako se navodi, između ostalog, otkrivena nepravilnost je i da je klinika u sastav Etičkog odbora imenovala lice koje nije zdravstveni radnik, odnosno zdravstveni saradnik, što nije, kako su revizori naveli, u skladu Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Oni su još istakli u svom izveštaju i da je klinka je izvršila nabavku dela medicinskog i laboratorijskog materijala i odeće za pacijente u iznosu od 4.984.000 dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke iako nisu postojali razlozi za izuzeće navedenih nabavki od primene Zakona o javnim nabavkama“.

DRI navodi da je Klinika preuzela obaveze i izvršila rashode u iznosu od 8,58 miliona dinara koji nisu u skladu sa važećim propisima jer je obračunala i isplatila plate, dodatke i naknade u višem iznosu od propisanog za najmanje 712.000 dinara (sa socijalnim doprinosima na teret poslodavca) zbog nepravilno utvrđenog koeficijenta i osnovice za obračun plata.

"Otklonićemo sve nepravilnosti u poslovanju u najkraćem roku": Šta su utvrdili revizori u klinici "Dr Laza Lazarević"? 2
foto FoNet Marko Dragoslavić

Šta kažu na izveštaj DRI u klinici „Dr Laza Lazarević“?

Ivana Stašević Karličić nije želela da komentariše izveštaj DRI za Danas, dok novi v. d. direktora Klinike „Dr Laza Lazarević“ Nenad Bjelica za Danas kaže:

„Izveštaj DRI su nešto što ja svakako planiram da pratim dosledno i u potpunosti. Sve što se odnosi na preporuke i mere gledaćemo da u najkraćem roku otklonimo. Ukratko, posete DRI su velika korist za svaku ustanovu. Zato što se, prosto, nekad možda nedovoljnim praćenjem izmene propisa prave greške iz najbolje namere. DRI kao refernetno telo koje se time bavi apsolutno je tu da usmeri ustanovu u praviom smeru“, kaže Bjelica.

Podrazumeva se da je naša obaveza, dodaje on, da sve ono što su nalazi i preporuke DRI da se u najkraćem mogućem roku to otkloni i, usotalom, ta konrespondencija sa DRI ostaje dugo nakon same njihove posete.

„Naravno da ćemo ih izveštavati o dinamici i o tome na koji način smo te njihove preporuke uvažili i otklonili nedostatke. Za mene kao rukovodioca nalaz i poseta DRI korisno i potrebno i daje jedan mnogo jasniji put u poslovanju“, navodi on.

„Ne bih o muzikoterapiji“

Govoreći o muzikoterapiji u klinici, on kaže da se ne bi izjašnjavao pojedinačno o terapijskim metodama.

„Muzikoterapija jeste korisna, priznata i već dugo poznata metoda u dnevnim bolnicama. Sve što se koristi kao dodatna terapijska usluga, ono što je bio predmet izveštaja DRI, podrazumeva se da svako ko je bio angažovan mora biti i isplaćen po ugovori i da taj ugovor mora biti finansiran iz jasnih, transparentnih izvora i sa te strane ne sme da bude dileme“, zaključio je Bjelica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari