Đinovci: Moderna istorija Kosova zapravo je istorija prištinskog univerziteta (VIDEO)

Aktivista civilnog sektora iz Prištine u Instagram intervjuu Danasa u okviru rubrike Druga strana Kosova

Ostavite komentar


  1. Uz svo dužno poštovanje prema ovom mladom čoveku, Slobodan Milošević nije zabranio Univerzitet u Prištini u periodu od 1989. do 1999. Pomenuti univerzitet je postojao, radio i školovao studente i u tom periodu. Kosovske političke vodje su, medjutim, svojim mladim ljudima zabranile da isti upisuju i na njemu se školuju. Dakle, svojim velikim vodjama zamerite što su vam uskratile visoko obrazovanje u navedenom periodu, a ne Slobodanu Miloševiću. Ima on već dosta drugog putera na glavi…

    1. Apsolutno tačno. Čista manipulacija nad mladim ljudima. Ne znam gde su se to školovale stotine pa čak i hiljade studenata iz tzv centralne Srbije devedesetih godina, koji nisu uspeli da se upišu na željene fakultete kako na beogradskom tako na novosadskom univerzitetu. Samo ja poznajem desetine njih koji su bili studenti prištinskog univerziteta a potom se vratili u svoje gradove usled predratnih tenzija i sve češćem šikaniranju. To je jedina istina.

      1. Koliko je Miloševićevo ispiranje mozga imalo efekta, pokazuju i ovakvi komentari, da se i nakon 30 godina, ponavlja propaganda TV Bastilje.
        Njegova strahovlada na Kosovu uporediva je sa aparthejdom. Ukinuo je albanski jezik kao zvanični, pa se zbog toga na Kosovu nije moglo obrazovati na materinjem jeziku kosovskih Albanaca. Od avgusta 1991. nije više bilo albanskih profesora u javnom školskom sistemu.

        Podelio je Milošević otkaze gotovo svim Albancima u državnim i javnim službama, (njima oko 123 000) a oni preostali morali su potpisati izjavu o lojalnosti državi Srbiji dok su srpski i crnogorski doseljenici preuzeli njihove pozicije.

        Srpskoj policiji dozvoljeno je zadržati Albance tri dana u zatvoru bez ikakvih optužbi, te zatvoriti bilo koga na dva meseca ako je optužen zbog „vređanja patriotskih osećaja“ Srba

        1. @Celsou

          Gresis ako mislis da je tvoja propaganda nesto uverljivija ili da si ostao imun na ispiranje mozga.

      2. Ne samo univerzitet, več i sve srednje škole su bile zabranjene. Beli aparthejd na delu. Pitajte one koji su živeli u Prištini.

        1. Zar nisu sada na Kosovu zabranjene srpske skole, srspki univezritet, srpske institucije nego se nasilno stavljaju pod kontrolu Albanaca? To nije diskrimnacija, nije krsenje prava? Srbi nemaju prava na svoje institucije, skole i fakultete nego ce im Albanci odredjivati sta i kako?

        2. Ne laži. Bili ste jedina manjina na svetu koja je imala svoj univerzitet. Idi u Ameriku, koju toliko volite, pa pokušaj tamo da studiraš na albanskom.

      3. Da uporedimo trenutni položaj Albanaca u centralnoj Srbiji i Srba na Kosovu. Na Kosovu proterani Srbi, srušeno i opljačkano sve srpsko od kuća, manastira i crkvi do nadgrobnih spomenika, Srbe napadaju svakodnevno iako su već 21. godinu Albanci vlast na Kosovu, s druge strane Preševo, Bujanovac ni jedan Albanac napadnut, ni jedna albanska kuća i džamija nije srušena , zapaljena, niti kamenovana, kako ako su Srbi napadali Albance na Kosovu zašto ih nisu i ne napadaju u Preševu i Bujanovcu? Zato što su Srbi manjina i na Kosovu i u Preševu i Bujanovcu, Srbi su mogli da drže vlast ali nikako nisu mogli da krenu silom na Albance , ali su zato Albanci silu koristili jer su hteli i mogli. Kako žive Albanci u Preševu i Bujanovcu dokaz je kakvi su Srbi kako žive danas Srbi na Kosovu dokaz je kakvi su bili, i ostali Albanci. Sve što imaju na Kosovu izgradili su Srbi i pošto kažu da su bili kolonija treba da plaćaju kolonijalni porez kao što Afrika plaća Francuskoj.

      4. O tome koliko su albanski kadrovi bili „diskriminisani“ svedoči sledeća činjenica – na Filozofskom fakultetu u Prištini sve do Nato agresije 1999.g. bili su stalno zaposleni dugogodišnji službenici – referenti u Studentskoj službi Azem Hoti, Rexhep Krasniqi i Mehmet Gjonbalaj, u bilbioteci su obe bibliotekarke bile Albanke, u računovodstvu je radila Zuhra Mehmeti, referent za rad i radne odnose bio je Avdixhik Haliti, portir Hamit Sekiraqa, a od profesora dvojica istoričara – Emin Pllana i Ismet Dërmaku. Manje- više identična situacija bila je i na drugim fakultetima! Toliko o „obespravljenosti“! Koliko danas ima Srba na Filozofskom u Prištini? 00000!

    2. Univerzitet u Prishtini je dozvoljavao nastavu i obrazovanje samo na srpskom jeziku. Sva nastava i aktivnosti na albanskom jeziku, u pomenutom periodu ´89-´99, bili su zabranjeni.

      1. Vecina albanskih profesora se povukla pa nije bilo moguce izvoditi nastavu na albanskom jeziku, a sve zbog poziva da se bojkotuju institucije od strane DSK Ibrahima Rugove. Jedan manji broj albanskih profesora je ipak ostao kao i veliki broj pomocnih radnika Albanaca i zaista nije bilo neprijateljstva. Ta situacija je bila neodrziva i 1998. godine su bili poceli medjunarodni pregovori o povratku Albanaca u nastavu te im je data i zgrada tehnickog fakulteta kod KBC i cak je taj sporazum Milosevic potpisao. Iskrenno, Univerzitet u Pristini je bio odlican i izuzetan kao multikulturalan sa Albancima, Srbima, Gorancima, Bosnjacima sve jednonacionalne varijante su ga cinile mnogo siromasnijim kao i ceo prostor AP Kosova.

      2. Univerzitet u Prištini je bio žrtva bojkota albanofonog stanovništva mada smo mi održavali u punom kapacitetu nastavu i organizovali normalan istraživački i nastavni proces. Faktografija jasno govori da je uništavanje obrazovnog sistema počelo 1999. godine dolaskom stranih trupa i urušavanjem normalnog školskog sistema koji je kompromitovan fantomskim školama i univerzitetima iz devedesetih čiju validnost ne priznaje niti jedna ozbiljna institucija u svetu.

    3. Nekoliko cinjenica da bi osvezio vase pamcenje. Nakon suspendovanja kosovske autonomije, SVI radnici javnih preduzeca morali su se izjasniti oko vanrednih mera. Svi oni koji su se protivili, izgubili su posao, oko 99,9% Albanaca. To je otvorilo put segregaciji, koju malo ko u Srbiji pominje.
      1. Nije bilo nastave na Albanskom jeziku na svim nivoima skolstva, osim u privatnim kucama i podrumima finansirane iz dijaspore,
      2.Nakon usvajanja vanrednih mjera i suspendovanje autonomije, na Kosovu je legalizovan klasican aparthejd. Sudbinu obrazovanja podelile su i ostali slojevi drustva: mediji, zdravstvo, ugostiteljstvo, sve sto je bilo na drzavnom platnom spisku. Albanci su placali poreze, ali nisu uzivali poreske olaksice.
      3. Srbi su imali absolutnu slobodu ponasanja na Kosovu u tom periodu. Pljacka, otimacenja, ubistva, ekzekucije i sl. bili su svakodnevnica sve do pojave UCK…
      4. Albanci su preziveli tako da su svi sunarodnici u inostranstvu dali 3% iz svoje zarade. Time su placeni obrazovni radnici, lijecnici, i svi ostali na Kosovu koji su ostali bez posla.
      5. Svi mediji bili su okupirani. Albanski program TV Pristine bio je sveden u nekoliko prevodioca, kao Albanska redakcija RTS-a. Od novina, samo Bujku (Zemljoradnik) je bio stampan. Krajem 1990-ih godina i Koha Ditore.
      Nazalost, mnogi u Srbiji i dalje negiraju istorijske cinjenice, umesto da smognu snage i suoce se sa realnoscu. Srbija je izgubila rat na Kosovu, ali prije toga je izgubila propagandni rat i svako moralo pravo na Kosovu. Osim u narodnim pesmama i mitologiji, Kosovo nikad nije bilo srpsko. Kosovo nije kolevka Srbije, Kosovo je grob Srbije…Quo Vadis Serbianness!
      Toliko od mene. Ostalo zavisi od administratora…

      1. Samo ste jos zaboravili da napisete da je tada preko 250000 vasih sunarodnika otislo u zap.Evropu.Tamo bili na socijali i radili na crno.U vecini slucajeva je to bilo droga reket pljacke itd.Ne sporim da n8ste bili diskriminisani ali jako dobro znamo i vi i ja da zbog vise novca dosta njih je otislo preko.Sto se tice cije je Kosovo ja ne bi o tome polemisao sa vama.

      2. @Albanac, Celsou itd.

        Neverovatno da uprkos svemu sta Albanci rade zadnje dve decenije na Kosovu, neki od njih imaju obraza da jos uvek izigravaju zrtve. U odnosu na ono sta trpe Srbi na Kosovu, Milosevic je bio malo dete. Ratni zlocinci Taci i Haradinaj na vlasti, 70% proteranih kosovskih Srba, crkve i manastiri pod policijskom i vojnom zastitom, pljackanja, proterivanja, ubistva, diskriminacija u svim oblastima, manje od 2% proteranih Srba koji su se vratili u svoje kuce… Usima da se pokrijete. A sta su tek Albanci radili kada su imali zastitu komunistickog, Titovog rezima, za vreme II svetskog rata, za vreme turske okupacije. A tu je i period za vreme sukoba na Kosovu krajem 90-tih zbog cega su danas Taci i drustvo u Hagu. neverovatno sta Albanci zamisljaju da su.

      3. Stidite se!! Albanci sa Kosova su 21 godinu slobodni… I imaju 70% NEZAPOSLENIH mladih ljudi… Plus mladi koji su otisli…Lazete sami sebe da su vam drugi krivi…

      1. @Dragan Vuckovic

        Svaka rec u tom komentaru je izlizana i provaljena albanska propaganda.

    4. Gospogja majo to je ziva istina nemojte sada izvlaciti neke tuzne price, naime policija je stajala i kontrolirala studente pred fakultetom. Katedre na albanskom jeziku su bile zatforene profesori su bili na ulici..

  2. Da, da, moderna „istorija“ Kosova, odnosno, narcis-naci-mitomanska fantaziranja albanskih nacosa. Neverovatno da i 20 godina nakon sukoba na Kosovu, Albanci jos uvek mantraju te ofucane fraze o obespravljensti, bla, bla, bla…

  3. Да ли овај човек заиста не зна како су његови сународници престали да похађају школе и факултете или и он покушава да помогне митоманске теорије о забрани? О каквим забранама може бити речи када постоје хиљаде чињеница и доказа о раду Универзитета у Приштини укључујући стечена звања? Друга је прича то што су његовим сународницима племенске вође наредиле да не иду у школу, војску, да не плаћају дажбине држави, … Да су слушали Милошевића и данас би мирно живели срећно и заједно са Србима. Изабрали су погрешан пут и сада беру плодове свог избора!

    1. odakle je ovaj g.Raso,da nisu pristali srbi da se aurozavaju bilo bi bolje…89′ Miloseviq je gurao 300 tenkova da zatvara taj univerzitet,secam se kada je tadasnji presedk SFRJ Dizdereviq pred velikog skupa(miting) pokazao oko trisra prazna papira i rekao je ovo je plan iredentista sa univerziteta Kosova…

    2. Da su slušali Miloševića danas bi bili građani drugog reda, ili narodski rečeno, sluge. Većina ljudi u srbiji tako misli o Albancima, nažalost. Milošević je tako tretirao sve druge, zato je i hteo da Jugoslaviju ali da on bude šef svima. Ali neće da može

  4. Неистина 1/1. Србија није забранила универзитет, него је исти радио пуном паром. Такође је ноторна лаж да је било ускраћено образовање на албанском језику, већ су просвјетни радници албанске националности сви кренули у бојкот нашег образовног система, иако је Београд омогућио да Албанци имају и школовање на матерњем језику, као медије итд.
    Милошевић није на власти већ 20 година, а они још увијек помињу Београд, Србију и Милошевића. Колико је био наш предсједник велики, тек данас схватамо, јер га се србски непријатељи и мртвог плаше.
    Имају ли ови Албанци, Хрвати, тзв. Муслимано/Бошњако/Босанци (сваких 10 годуна мијењају име) итд. било које друге теме осим Србије и Милошевића који чак више није ни жив ево 15 година???
    За сваки проблем им је крив Милошевић. вјероватно је и за ову економску пропаст на КиМ крив Милошевић и Србија а не МЗ која га је и водила од 2000-те.

  5. Чиста лаж, нико им није бранио да уче на Пришт. Универз. Али су они бојкотовали, школство. Нису признавали регуларну власт.

  6. Koliko je danas Srba studenata, osolblja ili profesora na Univerzitetu u Pristini? Koliko? Zasto ovaj aktivista ne odgovori na to pitanje? Mogu Albanci da galame koliko god hoce i da recituju davno prevazidjenu propagandu ali ne mogu sakriti da su bna Kosovu napravili diskriminatorsku, sovinisticku, provincijalnu i fasisticku tvorevinu i da ce zbog toga jednoga dana platiti.

  7. Nije Slobodan Milošević zabranio školovanje Albanaca. To je neistina. Albanci nisu hteli da uče po srpskom školskom programu, niti integraciju u ßkolski sistem Srbije. Naravno pravo da uče na svom jeziku nije im osporavano.. Ali oni su hteli udžbenike iz Albanija što nije bi,o normalno.

Ostavite komentar


Druga strana Kosova

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.