Kako izgleda svakodnevni život na Kosovu? (ANKETA)

Popunjavanjem upitnika pomozite online redakciji Danasa da osmisli teme za narednih 20 priča

Ostavite komentar


  1. Ima nas koji zivimo na KiM i citamo Danas a nine bila mogucnost u odgovorima to naznaciti

    1. Kome se Srbi sa Kosova obracaju za pravnu pomoc, pravdu, u kojim institucijama podnose zahteve za licna dokumenta? Kome da se zale ako postoji „greska“ u katastru kada je u pitanju njihova imovina, ako mu neko napadne dete, ako mu neko ukrade imovinu, zivotinje…? Gde Srbin polaze za vozacku dozvu? Da li Srbi imaju kosovska dokumenta ili i kosovska i srpska? Opisite zivot obicnog coveka, iz njegovog ugla, bili pozitivni ili negativni.

    2. S obzirom da potičem iz Vojvodine, i s obzirom da imam divna sećanja iz svog poratnog (reč je o 2. Svetskom ratu) detinjstva u mnogonacionalnoj sredini, mnogo bih volela da čujem o suživotu tamošnjih običnihnljudi. Verujem da duboko u sebi da i oni tamo imaju slične, dobre međusobne odnose, jer – čovek je čovek.

      1. @Svetlana Filipović Srbi i Albanci? Teško. Najbolje je išlo u doba u komunizma, a i tad nije uvek sve išlo kako treba, a videli smo kako je projekat zvan Jugoslavija završio. U pravu ste, čovek je čovek.

  2. Citaoci bi voleli vise da saznaju o vlasnickoj strukturi nad prirodnim resursima na Kosmetu.
    Takodje, voleli bi da znaju vise o islamskom ekstremizmu, optuznicama iz Haga, kao i povezanosti Albanaca sa Kosova sa ISIS-om.
    Takodje, bilo bi lepo da se vidi u kom je stanju srpska crkvena i istorijska bastina nakon unistenja i preimenovanja.
    Mozete da pisete jos i o srpskim zlocinima na Kosmetu ali smo o njima vec slusali dok o gore spomenutim temama nemamo priliku da cujemo nista na vasem portalu.

  3. Predlažem vam da obiđete Prizren, Sredačku Župu, Goru, Brezovicu, Štrpce pa i Prištinu Peć, Vitomiricu…

    1. Slažem se, o „severu“ tj. o mafiji se dovoljno zna, doduše ne baš iz medija

  4. Začudo koliko je veliki procenat glasova u korist (ne)pristrasnog izveštavanja na Kosovu. Mislite li da je slika koja se provlači u većini srpskih medija drugačija? Bolje pišite o zločinima nad Srbima, otimačinom njihove imovine, u kakvom je stanju crkva, kao i o tome da bi njihove komšije radije da im zauvek vide leđa.

  5. Mene zanima istina izgovorena od strane običnih ljudi, a ne političara. Kako žive obični ljudi, normalni, šta misle, očekuju, čemu se nadaju, kako bi oni razrešili Kosovski čvor, i jedni i drugi?

  6. Mislim da se život ljudi na Kosovu,ništa ne razlikuje od života u regionu.I ovde je ekonomska sigurnost neizvesna,stim što je Kosovski čovek u boljoj poziciji od komšija,jer je kompaktnost porodice jače izražena i rodbina iz dijaspore šalje pare rodbini u domovini.
    Mržnja koju srpski mediji ispoljava prema kosovskom-Albanskom življu je gotovo bolesna.Do juče se pisalo o kosovarima kao „kraljevima“droge a u stvarnom životu to su srpski klanovi koji su zaista dokazali svoju moć na svetskom nivou.Sada se ćuti o opojnim drogama kojima je Kosovo prebukirano.
    O ostalim istinitim ratnim temama ne bih govorio jer se one ovde svode samo na golgote koje su pravili OVK-a,dok je druga strana bila žrtva.

  7. POSEBAN OSVRT MORA BITI NA JUŽNOM DELU GDE ŽIVE SRBI A ONDA TEK NA SEVERNOM DELU,.TU NAGLASAK TREBA STAVITI NA MAFIJU IZ SRPSKOG DELA ŽIVLJA.

  8. Pisite o zivotu Srba juzno od Ibra, kako izgleda njihov zivot pod potpunom albanskom vlascu, jer bez toga nema pravih informacija potrebnih za sud da li priznati Kosovo.

  9. Pitajte mlade od 18 godina (još uvek nisu do kraja iskvareni) od Horgoša do Dragaša da odgovore na isto pitanje.
    Na primer neka budu iz Zrenjanina,Kruševca,Bujanovca(Preševa),Severne i Južne Mitrovice,Peći,Gnjilana .
    Pitajte ih najbanalnije stvari ,na primer kojim sportom se bave ,koju muziku slušaju, gde vide sebe i svoju zemlju za 20 godina,pitajte ih o KIni,o Americi,o Jadranskom i Jonskom moru….
    Volela bi da nisam u pravu,ali iskustvo mi kaže , da će rezultat biti ogromna provalija između albanske i druge dece.
    Provalija za koju nema most i nema dovoljnjo šuta da se popuni i zatrpa.

Ostavite komentar


Druga strana Kosova

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.