Treba prihvatiti činjenice i suočiti se sa prošlošću (ENGLISH)

Baškim Fazliu (Bashkim Fazliu), aktivista u organizacijama civilnog društva i prevodilac iz Prištine, u intervjuu u sklopu projekta portala Danas "Druga strana Kosova"

Ostavite komentar


  1. Ni reč o teroru nad Srbima i Crnogorcima na Kosmetu u vreme SFRJ i iseljenih 200k.

    Jel to propaganda? Jel to neistina?

    Postoje dokazi za to.

    Suština je da su Albanci uvek želeli samo jedno a to je otimačina teritorije.

    1. Najpoznatiji iseljenici s Kosmeta iz toga doba su Djokovići. Sigurno nisu otišli što im je bilo divno i krasno, nego primarno zbog atmosfere ugroženosti, koju su generisali Albanci i njihovo nasilje.

  2. Za mladog gospodina Fazliju imam preporuku da procita knjigu High Albania of Judith Durham Koja je izdata 1903 u Londonu Tada su jos vladali osmanlije tj. Albanci u njihovo ime. Ni Onda nisu hteli ni srpsko ime da pomenu na veliko cudjenje gospodje Durham. Njen zakljucak je da su albanski naseljenici svesni da su bespravno okupirali tudju zemlju i da potsvesno imaju osecaj krivice. Drugo, kad kod nekoga preovlada plemenska lojalnost nad drzavnom vrlo tesko je postici bilo kakav sporazum Kod doticnog gospodina kroz njegove odgovore provlaci se uvrezena doza propagande koju propagiraju zapadni mocnici. Svodi se da samo Srbija treba da je kriva za sve i da to javno prizna. Ja bih predlozio doticnom gospodinu da prebroji starosedeoce na KiM i one Koji su naselili zadnjih sedamdeset pet godina, pa onda da sednemo i razgovaramo. Ne moze neko rusiti moje svetinje i ja da cutim.Tako isto nebih cutao kad bi neko rusio njihove kad bi ih imali. Sve sto imaju je post turske okupacije tj. dzamije. Cist dokaz od kad su na KiM.

  3. Ako bar malo zavirimo u istoriju videćemo da su narodi stalno medjusobno ratovali i tom prilikom gubili ili osvajali teritorije. Stalno je bilo masovnih preseljenja. Pa i Srbi su bežeći od turske odmazde stigli čak u Rumuniju i ostali tamo, znači li to da sada treba da budu proterani sa tih prostora. Svuda je neko došao pre neko posle, ali ako već vekovima žive na istom prostoru trebalo bi da imaju i jednaka prava. Ova planeta pripada ljudima zato što oni na njoj žive, tako je i sa Kosovom, ono pripada i Srbima i Albancima, i uopšte nisu u pravu Srbi kad kažu da je Kosovo srpsko, kao što nisu u pravu ni Albanci kad kažu da je albansko. Zato je najbolje da se medjusobno pomire i žive u slozi i obostranom poštovanju. Hajde da svi zamislimo kako bi t o bilo lepo za sve, izadjimo već jednom iz prošlosti, živimo u sadašnjosti i okrenimo se budućnosti. Naučimo nešto od te istorije na koju se stalno pozivamo. Pa zašto smo je onda nazvali učiteljicom života.

    1. Vas komentar je krajnje utopijski. Zla krv izmedju nas i albanaca je traje vec vekovima, al niko toga da se priseti. Svi pominju 20 vek, „osvajanja“ itd itd a niko da pomene zulume koje su albanci radili jer su ih turci nisu zaustavljali (cak i podrzavali) . I cim se Kosmet istrgne iz srpske vlasti, oni opet zulumcare. Na primer, kada je Srpska vojska prelazila preko Kosova u prvom svetskom ratu, u prizrenu su ih siptari primali u kuce, a kad zaspu ih zakolju i bace na ulicu, ili strpaju zive u pec za hleb. Moj cukundeda je sve to video, i zapisao desetak njih koj su bili glavi, i kad se rat zavrsio otisao zajedno sa Popom i predao sve dokaze vlastima, a oni koji su ti radili su vesani. I njihova deca su cekala 26 godina, da opet Kosovo ode od sprske vlasti 1941 i prvo pucali u noge , pa na zivo ga isekli na delove, i nisu dali tri dana da se sahrani dok nisu intervenisali italijanski vojnici. Mozemo mi da pricamo i primirju i pomirenju, ali sa ovakvim narodom, vekovnim neprijateljima nikada necemo moci, jer oni to nece. I kad god dobiju priliku, ubice Srbina kad mogu da se izvuku

  4. Objavljujete tragikomicne pamflete koje kao da je pisao sigurimi kursadzija, cenzurisete komenatre, isti ste kao Informer.

  5. Komedija od „projekta“, ali ne cudi ako se zna da iza svega stoji Sonja Biserko . Bilo bi zanimljivo saznati ko je odresio kesu, odnosno dodelio „grant“ za ovu agit-propagandisticku akciju i da li je i Haradinaj nesto prilozio. Podsetimo da se Haradinaj u Pristini sreo sa Sonjom Biserkom bas negde pred pocetak ovog „projekta“.o cemu postoji vest i na ovom portalu. Zanimljivo bi bilo saznati i ko smislja one delove u ovim intervjuima u kojima se opisuje „visevekovna ugrozenost Albanaca od srpskih sovinista“ posto je dosta neinventivan, mogao bi makar nekada da promeni redosled reci a ne da se bukvalno iste recenice ponavljaju u nekoliko intervjua.

    1. Gospodine, ako Vam je ovo komedija od projekta, najbolje da sednete i napravite neki mnogo bolji, sve može bolje, zar ne? Mada sam ja ubedjen da je komedija uvek bolja od tragedije.
      na

  6. „Neznaje je jedini porok“ (Franc Kafka)
    Vlasnik imanja je prvi krivac ako mu komšija zaposedne posed.
    Na sesiji “Nije filozofski ćutati”, kada su govornici bili filozof Mićunović, sociološkinja Pešić i glumac po vokaciji, a po nužnosti političar – Sergej Trifunopvić, izrečena su dva mišljenja koja su udarali u glavu, no, ne i u srpsku. Baš kako je Kafka ostavio amanet za pisanje kniga:”Ako vas sadržna knjige ne budi udarcem pesnicom po glavi zašto je onda čitamo?” Na toj sesij,i uz prisustvo dvoje najaktivnih političara unazad više decenija, glumac Trifunović je rekao ono što udara u glavu sagovnika i slušaoca, a držao se teme, “Demoktarija vs populizam:“Reći ću ja, ludak je. Je l’ može? Platiću ja, nije problem. Nama, šta god vi mislili o tome, 30 godina ovom zemljom vlada Slobodan Milošević, na ovaj ili na onaj način. I onda ja pitam ne Vučića, nego je l’ smo mi normalni, bre?”
    Pitam ja vas šitaoce Danasa: Kava su izgledi da ostvarimo istinu oko spora oko Kosmeta, tj. albanizovanog “Kosova”, ako je stanje ovakvo kakvo je izrekao maestro Sregej Trifunović? Jer ako mi nismo u stanju da vladamo Srbijom, kako da ostvaremo da našu teoritoriju ne preuzmu Albanci?
    Na sinoćnoj sesiji (21.03) “Pravosudsvo i kriza” ponovio sam pitanje prisutnog preduzimača, kako mi se predstavio posle zavšene sesije, a pitao na sesiji govornika filozofa Mićunovića i sociloškinje Pešić, a oni kao da ga nisu ćuli šta je pitao. A rekao je: “Gospodo, dok predsednik držvave neprestano krši Ustav, zašto mi ćutimo?!”
    Sinoć sam ponovio pitanje prisutnim pravnicima. Nisu znali da odgovore!. A šta bi billo da sam ih pitao, a bili su inspiratvini za takvo pitnje: Šta mislite zašto je dr Koštunica, i još neki sa vašeg fakuleta želeli da Đinđić bude ubijen? Nije trebalo, jer sam sa još nekim mojim iskazom izazvao ludilo kod prisutnih Srba i Srpkinja. Jer nije tačno da Srbi znaju da se biju, a ne znaju da rade, kako je to rekao na Gazimestanu blesavi Milošević. A tačno je da ne znaju da misle, a znaju da ginu, i ukoliko dobiju prilku da oni ubiju. Filozof, socioliškinja i tri pravnika ne znaju da se država oslanja na tri stuba: Civilna vlast, Vojska i Poicija. A zašto? Pa zato što Srbi su atoritarne ličnosti. Još uek u njima žvi titoizam, a pre toga kraljesvka ili kneževska apsolutna vlast. A to znači njgova je i Vojska i Policija (Žandarmerija).
    Što je živa istina i sada. Jer ta Vojska je streljala dva mlada vojnika zato što su videli generala Mladića gde se krije u kasarne na Topčideru. A sada je ministar nesposobni redov Vulin, a za policiju slinavi Stefanović. Obijica vire iz dupeta Aleksandra Vučića.

  7. Svaka cast za ovaj projekat, bas je retro i podseca na zlatne dane komiternovske propagande. Narocito se isticu oni delovi gde balavci od 20-tak godina objasnjavaju kako je bilo na Kosovu unazad 100 godina.

  8. Tačno je da se Ustavom iz 1974. povećava autonomija Kosova, kao entiteta građana koji žive na tom prostoru… Greška je mešati tu autonomiju kao Albansku autonomiju… Albanci se nisu poneli dostojno tog tereta, već ga koriste za rušenje ustavnog poretka SFRJ, demonstracijama koje eskaliraju 1981-82….. Jedina šansa za razgovor je bila u vreme Stambolića, sa Kaćušom Jašari i Vlasija… Slažem se da dolaskom Miloševića politika Srbije prema Albancima postaje indiferentna, što rezultira kasnijim dešavanjima, ali da ne širim…. Nacionalne politike oko Kosova su se razlikovale i trenutno stanje je takvo, kakvo je… Kad je Srbija vladala nad Kosovom postavila se isto kao i vi sada… Stanje vam je takvo kakvo vam je uzmi ili ostavi… Sad se vi tako postavljate…. Uslov za dogovor suočavanje sa proslošću…. Ma dosta sam se ja suočavao sa prošlošću… Istorija Kosova ne počinje 1999., ali kad čitam ovaj forum čini mi se da se tada završila…. Eto vam ga pa se suočavajte vi sa prošlišću, a ja da sam na vlasti , kao vaš prijatelj Tramp, ozidao bih granicu i porušio sve puteve i pruge u dužimi od 10 km, pa bi na ruševine prosuo cveće…. Iselio bih i to malo Srba i Roma što je ostalo , pa lupite porez 100000%…

Ostavite komentar


Druga strana Kosova

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.