Drugi dan akcije "Bukom protiv diktature" (VIDEO) 1

Pozivu inicijative „Ne davimo Beograd“ drugo veče za redom nakon aplauza za medicinske radnike i druge koji moraju da rade tokom vanrednog stanja naprave „buku protiv diktature“, odazvao se u nekim delovima Beograda i Srbije veliki broj ljudi.

Građani Beograda, Novog Sada, Niša i više gradova u Srbiji su, i danas, nakon već tradicionalnog aplauza kojim se izražava podrška medicinskim radnicima, u trajanju od 5 minuta, podržali i to znatno glasnije i duže, akciju „Digni glas: Bukom protiv diktature“ na koju je pozvala inicijativa „Ne davimo Beograd“.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

#Beograd #BukomProtivDiktature

Објава коју дели Dnevni list Danas (@danas.rs) дана

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ je pre dva dana pozvala građane da se priključe akciji „Digni glas: Bukom protiv diktature“, odnosno da bukom iskažu nezadovoljstvo trenutnom političkom situacijom.

U mnogim delovina Beograda – Novom Beogradu, Zemunu, oko Tašmajdanskog parka, na Zvezdari, u Mirijevu, u Borči su za proteste protiv vlasti u Srbiji korišćene pištaljke, šerpe, petarde, bubanjevi, gitare.

 

Na mnogim mestima su se čuli i povici Ua lopovi i pogrdno skandiranje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ je akciju „Digni glas: Bukom protiv diktature“ zamislila kao svakodnevnu akciju u 20.05, odmah nakon aplauze podrške medicinskim radnicima koji traje već više nedelja.

Inicijativa Ne davimo Beograd i Građanskog fronta, saopštili su večeras da se njihovoj akciji  “Svaki dan digni glas: Bukom protiv diktature” ponovo pridružio veliki broj građana i građanki iz preko 30 gradova širom Srbije.

Ljudi su sa svojih balkona i prozora bukom, muzikom, trubama, pištaljkama i udaranjem u lonce poručili da će se boriti za slobodnu, demokratsku i solidarnu Srbiju.

https://www.instagram.com/p/B_fokC7J6o5/?igshid=g0e9ojvfj9gy&fbclid=IwAR2S-29lU3yLv0C5ZoaJbGbXgOpjobjEkpO-d0mhUG-I5N2OG-aOS1aPXTo

Kako navode, ovaj nesvakidašnji protest koji se dešava iz domova zbog opasnosti od COVID-19 pandemije, uspeo je za dva dana da okupi veliki broj građana i građanki.

https://www.facebook.com/nedavimobeograd/videos/635024080675215/UzpfSTM0NTgwMDk5ODkzMDc0NTpWSzo2NTkxNDg4MjQ5MDQ3ODA/

Inicijativa Ne davimo Beograd poziva građane da za sutrašnju akciju “Svaki dan digni glas: Bukom protiv diktature” uključe svoje komšije, pozovu svoje prijatelje, kako bismo što snažnije poručili da će se Srbija boriti protiv diktature!

Vidimo se i čujemo sutra u 20:05h, poručili su organizatori.

Zaječarci i večeras bukom iskazali nezadovoljstvo

Pozivu inicijative „Ne davimo Beograd“ da i večeras nakon aplauza za medicinske radnike i druge koji moraju da rade tokom vanrednog stanja naprave „buku protiv diktature“ pridružili su se i Zaječarci, prenosi Glas Zaječara.

I ove večeri Zaječarci su uzeli učešće u akciji „Bukom protiv diktature“.

Najglasniji su, i ovog puta, bili stanovnici naselja „Kraljevica“.

Naseljem su odvikivali zvižduci propraćeni lupanjem u šerpe. Glasni su bili i žitelji u centralnim gradskim ulicama. Akciji su se peiključali, iako skromnije,i stanovnici drugih naselja u Zaječaru. Akija „Bukom peotiv diktature“ biće nastavljena i sutra.

„Bukom protiv diktature“ u Užicu 

Užičani su se i večeras, od 20.05 časova, pridružili akciji „Bukom protiv diktarture“, koja je započela sinoć u Srbiji, a kojoj je prethodio uobičajeni aplauz podrške zdravstvenim radnicima.  

Drugi dan akcije "Bukom protiv diktature" (VIDEO) 2
Foto: N.Kovačević

Sa balkona, terasa i prozora građani su, tokom nekoliko minuta, uzvikivali „Uaaaaaaa“ i druge povike protiv vlasti i šefa države Aleksandra Vučića. Lupali su u šerpe, lonce i druge predmete, oglašavali se pištaljkama i petardama, a sa pojedinh terasa su puštali glasnu muziku. 

Aplauze za zdravstvene radnike  u Kraljevu „nasledila“ buka!

U Kraljevu su se ,večeras, u centralnom delu grada , u intervalu od pet minuta smenili aplauzi i buka.

Posle aplauza za  medicinske radnike koji se bore sa epidemojom korona virusa u 20,05 čula se i  buka proizvedena lupanjem u raznorazne predmete kojom se, jedan broj kraljevčana,drugi dan za redom,priključio akciji „Digni glas: Bukom protiv diktature“ udruženja  „Ne davimo Beograd“ .

Drugi dan akcije "Bukom protiv diktature" (VIDEO) 3
Foto: Z.Nikolić

Inicijatori performansa očekuju da se i narednih večeri nastaviti da sa ovom akcijom ,  i pozivaju građane da  se pridruže .

Smederevo: Buka u modi?

Nakon tradicionalnog pozdrava zdravstvenim radnicima, aplaudiranjem tačno u 20 časova, nekoliko minuta kasnije u Smederevu je izveden novi performans „Bukom protiv diktature“.

Sa prozora i balkona, koji minut posle osam sati i male pauze nakon aplaudiranja, začuli su se zvižduci, pištaljke, lupanje u lonce, šerpe i druge metalne predmete, eksplozije petardi, kao i sirene nekoliko automobila koji su se u tom trenutku našli na ulici.

Iz jedne višespratnice se čula Bajagina pesma „Pada vlada“, iz druge „Beogradski sindikat“, a sporadično su uzvikivane i pogrdne poruke upućene Aleksandru Vučiću.

Ovo je drugo veče kolektivnog performansa „Bukom protiv diktature“ u Smederevu, glasnije nego prvo. D. Đ.

U Kragujevcu bučnije nego sinoć

Kragujevčani su se večeras lupanjem u šerpe, puštanjem glasne muzike, duvanjem u pištaljke i vuvuzele, pridružili akciji „Bukom protiv diktature“ na koju su pozvali inicijativa „Ne davimo Beograd“ i Građanski front, a buka je bila glasnija nego prethodne večreri, prvog dana akcije.

Buku su pratili i povremeni povici protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok su u pojedinim naseljima građani ssa terasa i prozora bacali petarde.

Sudeći prema video snimcima objavljenim na društvenim mrežama, akcija je bila masovnija, a buka bila znatno glasnija nego prethodne večeri.

Protest građana Kragujevca „Bukom protiv diktature“ bio je najglasniji u centru grada i u naseljima Aerodrom i Palilule. Buka je počela u 20:05, nakon aplauza podrške zdravstvenim radnicima, a trajala je duže od pet minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari