Tokom munulog vikenda, pirotsjo Udruženje građana „Dogmatika“, uz pomoć Doma kulture i Narodne biblioteke organizovalo je Drugi festival stripa. Radionicu stripa pohađalo je dvadesetak polaznika, a vodio je, kao i prošle godine, Vladimir Vesović.

Gosti festivala bili su strip crtači Bane Kerac i Dražen Kovačević i scenarista Svetozar Obradović.

– Ovaj festival ima budućnost jer Piroćanci vole strip – kaže predsednik Udruženja građana „Dogmatika“ Borivoje Petrović i dodaje da ova manifestacija može da postane tradicionalna.

Prema rečima strip crtača Vladimira Vesovića koji je vodio radionicu stripa, Festival stripa nastavlja svoj život u Pirotu, te da ga treba podržati.

– Ima mnogo talentovane dece i nešto starijih. Među njima svakako izdvajam Igora Krstića, ozbiljnog umetnika i strip crtača iz Pirota koji je uspeo da objavi svoj prvi strip – kaže Vesović.

Sam Krstić, akademski slikar, kaže da je posle prošlogodišnjeg učešća na ovom Festivalu uspeo da objavi svoj prvi strip i da učestvuje na festivalima stripa u Leskovcu i Beogradu.

Poznati strip crtač Bane Kerac kaže da je polaznicima govorio o istorijatu nastanka stripa, te da je najvažnije da oni vide živog autora, da to nije čovek koji je pao s Marsa i da nije neki supermen koji ume da crta, već da je to čovek koji voli strip i ume da ga crta..

Tokom Drugog festivala stripa predstavile su se i dve izdavačke kuće „Veseli Četvrtak“ i „System Comics“. U okviru pratećeg programa organizovana je izložba koja je pratila hiljadito izdanje Stripoteke i projekcija filmova inspirisanih stripovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari