Društvo direktora škola Srbije: Preispitati Pravilnik o ocenjivanju 1moj.esdnevnik.rs

Društvo direktora škola Srbije pozvalo je Ministarstvo prosvete da preispita Pravilnik o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju, tačnije odredbe člana pet kojima, kako ističu, nije mesto u ovom podzakonskom aktu.

Društvo direktora smatra da delovi člana pet utiču na motivaciju zaposlenih u osnovnim školama i unose zabrinutost.

Naglašavaju da u radnoj verziji Pravilnika ovaj član nije glasio kao u finalnoj verziji i napominju da direktori škola u ovom slučaju pružaju punu podršku zaposlenima i razumeju njihovu zabrinutost, navodi se u dopisu koje je Društvo uputilo Ministarstvu prosvete.

Sporni član pet, podsetimo, omogućuje da se roditelji više od polovine učenike iz istog odeljenja žale na rad i ocenjivanje nastavnika i stručnih saradnika, po definisanoj proceduri preko odeljenjskog starešine.

Članovi Upravnog i Nadzornog odbora Društva direktora škola Srbije, smatraju da novi Pravilnik o ocenjivanju ovim članom nije definisao ništa novo što već ne postoji u postojećim propisima, osim pojašnjenja procedure kojoj nije mesto u ovom pravilniku.

„Sama činjenica da se radi o Pravilniku o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, a nije vezano za ocenjivanje učenika, već za rad nastavnika, defektologa i stručnih saradnika, može se tumačiti da mu nije mesto u ovom Pravilniku. Koliko god je ovaj Pravilnik jasno definisao ocenjivanje učenika, u njemu ne treba da se nalazi procedura ako neko nije zadovoljan ocenom, jer procedura je jasno definisana u članu 82 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i nije potrebno nikakvo dodatno pojašnjenje ovim Pravilnikom“, navodi se u dopisu Ministarstvu prosvete.

Direktori smatraju da je to suvišno i da narušava interese pojedinih roditelja koji sagledavaju samo rad svog deteta i koji imaju mogućnost kroz zakonski okvir da reaguju po pitanju ocenjivanja svog deteta.

Na ovaj način se, kažu stvara grupisanje roditelja, što na kraju može dovesti i do sukoba među roditeljima.

„Kao direkori škola koji podstičemo kvalitetan rad nastavnika, smatramo da ovakav član ili u nešto izmenjenom obliku treba da postoji u nekom drugom pravilniku ili opštem aktu škole“, ističe se u dopisu.

Podsetimo da je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila mogućnost da Pravilnik o ocenjivanju bude izmenjen, ali tek nakon što je to predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari