Roditelji mogu da se žale i pojedinačno i anonimno: Po kom osnovu se ulažu prigovori na rad i ponašanje nastavnika? 1Foto: Shutterstock/Ground Picture

Novi Pravilnik o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju ne ukida pravo pojedinačne žalbe roditelja na rad i ocenjivanje nastavnika, niti sprečava anonimne prijave protiv prosvetnih radnika, kako to tvrde predstavnici nekih sindikata, a delom i sama ministarka prosvete.

Zahvaljujući odredbi pet pomenutog pravilnika, koja je izazvala buru po školama, pridodata je još jedna mogućnost da se uloži žalba na račun nastavnika i stručnih saradnika, ali ovog puta uz obezbeđivanje natpolovične većine roditelja učenika iz istog odeljenja.

To, međutim, ne ukida pravo roditelju koje mu daje krovni Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV), kao i niz drugih propisa iz oblasti prosvete, u kojima je već precizirano kako izgleda procedura prijavljivanja nastavnika ako nisu zadovoljni njegovim radom.

Dakle, niti Pravilnik o ocenjivanju donosi novinu što se tiče uređenja sistema, kako tvrde sindikalci koji su podržali ovo rešenje, niti garantuje da će se Ministarstvo prosvete rasteretiti od prijava roditelja (ako je to bio cilj), a još manje neće sprečiti „individualne komunikacije nezadovoljnih roditelja“, što je izjavila ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Kako za Danas pojašnjavaju u pravnoj službi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, Zakon o osnovama sistema u članu 79. koji reguliše povredu prava deteta i učenika, predviđa da učenik, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta i učenika može da podnese pismenu prijavu direktoru ustanove u slučaju povrede prava učenika da mu se uvažava ličnost ili zbog neprimerenog ponašanja zaposlenih prema detetu i učeniku.

Član 81 istog zakona propisuje da učenik, roditelj odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, ima pravo da podnese prijavu Ministarstvu prosvete, ukoliko smatra da su, između ostalog, povređena prava deteta.

I naredni član ZOSOV-a koji reguliše prijavu na ocenjivanje, ocenu i ispit, omogućuje da se podnese prigovor na ocenu.

Roditelji mogu da se žale i pojedinačno i anonimno: Po kom osnovu se ulažu prigovori na rad i ponašanje nastavnika? 2
moj.esdnevnik.rs

Zakon o prosvetnoj inspekciji daje priliku roditelju da se po više osnova žali prosvetnoj inspekciji na rad i ponašanje nastavnika.

Iako ovaj propis ne predviđa podnošenje anonimne prijave, i u gradskoj i u republičkoj prosvetnoj inspekciji nezvanično nam je potvrđeno da takva mogućnost postoji i da se često koristi.

Inspekcija je, kažu naši sagovornici, dužna da reaguje i po anonimnoj prijavi, a iskustvo pokazuje da je oko polovina ovako upućenih primedbi na rad zaposlenih u školama opravdana.

Još jedan podzakonski akt – Pravilnik o stručno-pedagoškom nadzoru, predviđa da se vanredni stručno-pedagoški nadzor može se vršiti i na osnovu zahteva roditelja.

Naši izvori pojašnjavaju da prosvetna inspekcija postupa kada se utvrđuje zakonitost rada, najčešće pri ocenjivanju, dok u slučaju primedbi na rad nastavnika postupaju prosvetni savetnici pri školskim upravama.

Da se žalba na nastavnika može uputiti i bez saglasnosti više od polovine roditelja učenika jednog odeljenja „priznaje“ i sam Pravilnik o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju, koji na više mesta konstatuje da učenik, odnosno njegov roditelj ima pravo da podnese prigovor na ocenu u skladu sa Zakonom.

Treba podsetiti da je mogućnost anonimne prijave protiv zaposlenih u školama omogućilo i samo Ministarstvo prosvete, ukoliko je reč o nasilju i to preko platforme „Čuvam te“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari