Druženje povodom 60 godina od prvog leta Galeba 1Foto M.P.

Danas se na aerodromu Ečka, kod Zrenjanina, održava druženje u organizaciji Udruženja letača “Galeb” i Muzeja vazduhoplovstva a povod je 60. godina od prvog leta školskog aviona Galeb. Okupljanje posetilaca, vazduhoplovaca, novinara, fotoreportera, zaljubljenika u letenje i letelice počelo je u 12 časova a trajaće do 15 časova.

Izložena su dva stara prototipa aviona Galeb, modeli 23001, postavljeni su panoi sa fotografijama i podacima o ovim modelima a tokom trajanja manifestacije iskusni pilotii instruktori, koji su radili na Galebu, izvode letove.

Prema rečima, Vladimira Trifunovića, predsednika Udruženja letača Galeb, izuzetno je važno da se podsetimo istorije ovog aviona jer je on prvi mlazni avion koji je prizveden u Jugoslaviji.

-To je najbolji trenažni avion, proizveden u to vreme, i dan danas je u životu i obučava nove generacije pilota. Naravno, ne više u ratnom vazduhoplovstvu, već za privatne obuke – objašnjava Trifunović.

Izložbu fotografija priredio je Muzej vazduhoplovstva, kao i promociju knjige “Galeb” posvečene godišnjici ovog aviona, sa do sada neobjavljenim fotografijama prvog domaćeg mlaznog školskog aviona.

Događaju prisustvuju i dosadašnji piloti koji su leteli na ovom tipu aviona, kustosi Muzeja vazduhoplovstva, njegovi operateri i restauratori, brojni posetioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari