Er Srbija obeležava 90 godina od svog prvog leta 1Prvi let 1928. godine Foto: Er Srbija

Er Srbija, nacionalna avio-kompanija Srbije, ove nedelje obeležava 90 godina od svog prvog leta. Prvobitno osnovana pod imenom „Aeroput“, svoj prvi let obavila je 15. februara 1928. godine između Beograda i Zagreba.

Tog dana, kako navode iz Er Srbija je dvokrilni avion „Potez 29“ nazvan „Beograd“ poleteo iz glavnog grada u smeru Hrvatske u devet časova ujutru. U avionu se nalazilo petoro novinara i fotografa čiji je zadatak bio da dokumentuju ovaj istorijski događaj. Nakon dvosatnog leta i nekoliko krugova nad Zagrebom, točkovi aviona su dotakli tlo. Zagrepčani su avionu priredili toplu dobrodošlicu, pre nego što se avion zaputio natrag za Beograd u popodnevnim časovima.

„Veoma smo ponosni što proslavljamo 90 godina od našeg prvog leta. Ovim jubilejom može da se pohvali samo nekolicina avio-kompanija u svetu. Naše poslovanje je pretrpelo mnogobrojne promene od tog prvog istorijskog leta. Ipak, ono što je konstanta jeste naša spremnost da se prilagođavamo, rastemo i težimo inovacijama. U duhu naše pomenute spremnosti, Er Srbija nedavno je počela sa primenom novog koncepta tarifa koji predstavlja prekretnicu u poslovanju i načinu na koji naši gosti mogu da personalizuju i prilagode putovanje sopstvenim potrebama“, izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije povodom obeležavanja ovog datuma.

Er Srbija je krajem januara 2018. godine predstavila novi tarifni sistem od četiri tarife – Economy White, Economy Blue, Economy Red i Business Silver. Svaku od pomenutih tarifa karakterišu različita svojstva, a gosti Er Srbije imaju mogućnost da prilagode svoje putovanje i pruženu uslugu sopstvenim potrebama kupovinom različitih dodatnih usluga, kao što su „Prioritetno ukrcavanje“ ili „Korišćenje brze trake na aerodromu“.

Kako je najavljeno, u okviru obeležavanja 90 godina od svog prvog leta, Er Sbija će objaviti monografiju ograničenog tiraža pod nazivom „Osvajanje svetskog neba“ početkom marta.

Detaljan i upečatljiv osvrt na prvih 90 godina razvoja nacionalne avio-kompanije i civilne avijacije u Srbiji će biti potkrepljen i obogađen do sada neobjavljivanim istorijskim fotografijama koje će krasiti stranice ove jedinstvene monografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari