Država ćuti na prekrajanje izbora: Na prijave i dokaze koje je Crta iznela o manipulacijama nije reagovala ni jedna institucija 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Ogroman broj nepravilnosti i kršenja zakona koje su posmatrači Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) primetili, dokumentovali i prijavili svim nadležnim institucijama, još uvek nisu odjeknuli u pravnom sistemu Srbije.

Čak 78 prijava koje je Crta podnela zbog izbornih nepravilnosti pre i u toku izbornog dana, upućenih na različite adrese, a uočene na 71 biračkom mestu u Beogradu, odnosno na 14 odsto birališta, kao i na pet odsto biračkih mesta u Srbiji, od kupovine glasova i migracije birača, izmena biračkog spiska, do toga da jedan glasač glasa na nekoliko mesta, nije urodilo plodom.

Kako kaže Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, niti je ijedna institucija odreagovala kako bi trebalo, niti je Crta dobila bilo kakav odgovor od nadležnih, pogotovu od MUP-a i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koji su direktno morali biti umešani u menjanja podataka u izbornom spisku.

– Tužilaštvo, MUP, pravosuđe, inspekcije, Ombudsman, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Agencija za sprečavanje korupcije, REM, sve su to kontrolni mehanizmi koji bi trebalo da reaguju, ali su zatajili – kaže Nedeljkov za Danas.

Advokat Slobodan Ružić nema dilemu koja je institucija morala da reaguje.

– Na prvom mestu trebalo je da reaguje tužilaštvo, već kada su u prvim momentima saznali iz medija da je moguće da se u izbornom procesu dešavaju krivična dela. Tužilaštvo je trebalo da pribavi obaveštenja od policije, da odu tamo gde se su se pojavili ti slučajevi i da tako stvar bude pokrenuta, navodi za Danas advokat Slobodan Ružić.

On napominje da se “ovde ne zna tačno šta se dogodilo, ali je jasno da se mnogo toga dogodilo što nije smelo”.

– Više javno tužilaštvo u Beogradu je za jednu od tih stvari odmah reagovalo, saopštenjem u kom je reklo da nije našlo nepravilnosti, da je sve u redu. Dakle, sada, kada je ova stvar otišla predaleko, opet je tužilaštvo to u našem pravnom sistemu koje bi trebalo da stvar pokrene. To što opozicija vidi da tužilaštvo očigledno ne reaguje, zato i pominje i traži sada međunarodnu istragu. Da je sreće, ne bi nam trebala nikakva međunarodna istraga, nego samo da naši organi rade svoj posao, kaže Ružič.

On ponavlja da dok tužilaštvo ne pokrene postupak, ne može niko ništa da uradi.

– Za krivična dela za koje je po zakonu predviđeno gonjenje po službenoj dužnosti, gde gone profesionalni organi gonjenja, a to je u našoj zemlji javno tužilaštvo, samo je ono nadležno. Mi građani možemo da se obratimo tužilaštvu krivičnom prijavom, ali opet je tužilaštvo to koje mora da pokrene postupak, a ako ga ne pokrene mi ne možemo ništa, zaključuje Ružić.

Radovan Lazić, predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije, potvrđuje da je tužilaštvo trebalo da reaguje, u slučajevima izbornih nepravilnosti koje bi mogle imati obeležja krivičnog dela.

– Tu se misli na nepravilnosti koje su se mogle primetiti u CINS-ovom snimku (kol centra SNS-a – prim. aut.), gde se radilo praktično o podstrekivanju birača, to bi moglo da ima obeležja krivičnog dela davanje i primanje mita. Iz tog snimka proizlazi mogućnost da je izvršeno krivično delo povreda tajnosti glasanja, zato što se tražilo da se fotografiše birački listić. Postoji i sumnja na druge nepravilnosti koje nisu u vezi sa krivičnim delima protiv izbornih prava, kao što je krivično delo protiv službene dužnosti. To su zloupotrebe, falsifikovanje od strane nadležnih organa prilikom odjave i prijave prebivališta. Nemam detaljne informacije o tome, ali postoji sumnja da je bilo manipulacija i to je nešto što bi tužilaštvo trebalo da proverava, kaže za naš list Lazić.

On dodaje da je ipak odreagovalo Prvo osnovno tužilaštvo, koje jeste pokrenulo neki predistražni postupak.

– To tužilaštvo jeste zahtevalo prikupljanje nekih potrebnih obaveštenja, ne znam konkretno u vezi čega je, ali čini mi se i da je iz Prvog osnovnog tužilaštva bilo obaveštenje da su nešto počeli da proveravaju. Lično nisam nešto optimističan da će se tu nešto utvrditi i da će to imati neki epilog, ali je u ovom trenutku suviše rano da bi se moglo komentarisati, jer je u toku predistražni postupak i bilo bi neozbiljno da se u roku od mesec dana očekuje odluka o tom postupku, kaže Lazić.

Upitan za slučaj saopštenja Višeg tužilaštva, on navodi da je u njemu navedeno da nisu dati nikakvi dokazi.

– Što se toga tiče, tužilaštvo treba da prikuplja dokaze, a ne da neko obaveštava tužilaštvo o krivičnom delu ili ako se ukaže sumnja da je izvršeno krivično delo, da odmah tužilaštvu praktično servira sve dokaze na tanjiru. Ono je ovlašćeno da prikuplja dokaze i ono to mora da radi, jasan je Lazić.

Crtini posmatrači su samo tokom izbornog dana podneli više od 60 prijava policiji, uglavnom vezane za kupovinu glasova i tzv. bugarski voz.

Ukupno je Crta podnela 78 prijava zbog kršenja zakona i različitih nepravilnosti tokom kampanje, od toga 51 Agenciji za sprečavanje korupcije, 22 REM-u i pet Nadzornom odboru Narodne skupštine, piše na njihovom sajtu.

Raša Nedeljkov je u ocenio da je „izborni proces u Srbiji apsolutno kompromitovan na svim nivoima“ i dodao da je proporcija nepravilnosti u Beogradu bila na nivou od minimum 30.000 glasova.

Režim objavljivao i da Crta „želi da ubije predsednika“

Raša Nedeljkov je ocenio da režim nažalost ne napada prvi put Crtu i zalaže se za njeno gašenje.
“Pre nekoliko godina smo bili optuženi za pokušaj ubistva predsednika i državni udar, to je izgovoreno u Skupštini. Ni tada niko nije reagovao, to samo govori koliko se nosioci najviših državnih funkcija smeju državi u lice“, rekao je Nedeljkov.

Vučić tvrdi da je situacija u medijima bolja nego 2011. i 2012.

Kako je situacija u medijima lošija nego pre deset godina kada imamo vas tako hrabre i slobodne, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na konstataciju novinara N1 da je situacija u medijima lošija nego što je bila.

„Nikoga tako slobodnog nismo imali 2011. i 2012. godine, a sada imamo vas tako slobodne i hrabre“, rekao je Vučić, na šta je novinar dodao „ali na kablu“.

„Mnogi su na kablu, ali moram da vas podsetim da svi koji imaju nacionalnu frekvenciju imali su je i ranije i Pink i Peconi, Prva i B92, dali su im Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boris Tadić i to je činjenica. Šta vas briga za činjenice. ali sada imamo vas preslobodne nosioce slobodarske misli, a sve to nismo imali, ili ništa od toga 2010, 2011. ili 2012. godine“, rekao je Vučić, a preneo FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari