Država izlazi iz Politike, Tanjug se briše iz APR 1Foto: Dejana Majstorovic

Vlada Srbije je usvojila Akcioni plan za primenu Medijske strategije od 2020. do 2025. godine, a taj dokument je objavljen u Službenom glasniku.

Kako navodi UNS, cilj je unapređenje sistema javnog informisanja koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbednost novinara, medijski pluralizam, razvijeno medijsko tržište i osnaženu novinarsku profesiju.

U meri koja se odnosi na smanjen i učinjen transparentan uticaj države na medijsko tržište, predviđen je potpuni izlazak države iz vlasništva Politike AD do četvrtog kvartala 2021. godine. Prvi kvartal sledeće godine rok je za okončanje privatizacije novinske agencije Tanjug, kao i bez odlaganja podnošenje prijave za brisanje agencije iz registra privrednih društava, odnosno medija.

Vlada Srbije je istovremeno na jučerašnjoj sednici formirala radnu grupu za praćenje sprovođenja Akcionog plana za primenu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u zemlji do 2020. godine (Medijska strategija), kojoj će Ministarstvo kulture i informisanja tromesečno dostavljati izveštaj o aktivnostima koje su predviđene ovim planom.

U Akcionom planu je dat niz mera za unapređenje bezbednosti, socio-ekonomskih i profesionalnih uslova za rad novinara, zaštitu novinarskih izvora, profesionalne autonomije novinara i urednika u odnosu na unutrašnje pritiske, funkcionalnost i ažurnost Registra medija, obezbeđivanje nezavisnosti javnih medijskih servisa i Regulatornog tela za elektronske medije…

Akcionim planom predviđena je izmena 13 zakona u naredne dve godine, među kojima se najviše promena odnosi na Zakon o javnom informisanju i medijima, zatim Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnim medijskim servisima.

Za razliku od Medijske strategije koja važi za period od 2020. do 2025. godine, Akcioni plan za njenu implementaciju, koji je Vlada Srbija usvojila 3. decembra, odnosi se na period od 2020. do 2022. godine. U dokumentu je objašnjeno da Strategija predviđa donošenje dva akciona plana, te da će se pre isteka važenja prvog, pristupiti izradi izveštaja o rezultatima sprovođenja.

„Na osnovu rezultata o sprovedenim aktivnostima, a pre isteka prvog akcionog plana, započeće se sa procesom izrade drugog akcionog plana koji treba, zajedno sa realizovanim aktivnostima iz prvog akcionog plana, da dovede do realizacije opšteg i posebnih ciljeva na nivou Strategije“, piše u Akcionom planu.

Medijska strategija je, podsetimo, usvojena 30. januara 2020. godine. Na njenom nacrtu je radila radna grupa od 18 članova, koju su činili predstavnici države i novinarskih i medijskih udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari